2007. március 29., csütörtök

Csöröge recept

Itt a várva várt recept! Már annyira rég csináltam, és valahol el is kavartam, pedig meg akartam osztani, mert sokan a csöröge szóra keresve találtak a blogra. Finom, egyszerű. Vigyázat, rá lehet szokni! és nem épp a legegészségesebb így a nyarat (vagy farsangot) várva, gondolva a bikinivonalrakra... stb.

A recept:

30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
1 pohár tejföl
1 kupak sütőrum
1-2 dgk élesztő
csipet só
fél deciliter tej

Az élesztőt cukrozott tejben megfuttatom. Hozzáadom a lisztet, a rumot, a tojást, csipet sót, és könnyű tésztává gyúrom. Ha száraz, kevés tejet adok hozzá, ha ragad, kevés lisztet. Vékonyra nyújtom. Ha ropogósra akarom sütni, akkor nagyon vékonyra (3-4mm), ha puhábbra szeretném a közepét, én így jobban szeretem, akkor kicsit vastagabbra (5-6mm). Hosszúkás csíkokra vágom (kb 3x10cm), középen hosszában lyukat vágok, azon az egyik sarkát áthúzom, és bő forró olajban 2-3 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütöm. Ha félig kihűlt, porcukorba forgatom. Lehet rumos, higított lekvárba mártogatni, vagy így, magába. Másnaposan is finom.

Ráadás: A finnek is csinálnak hasonlót, úgy hívják tippaleipä (egyenesen fordítva: csöpögtetett kenyér).

2 tojás
1 ek cukor
5 dl langyos tej
2.5 g élesztő
450 g finomliszt
csipet só

A tojást a cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztõt, a lisztet, sót. Lágy, nokedli állagú tésztát kapunk. Fél órát kelni hagyjuk, aztán nylon zacskóba öntjük (legjobb egy uzsonnás zacskó). Kivágjuk az egyik sarkát, úgy, hogy kis nyomással fél centi vastagon follyon ki belőle a tészta. Ezt a tésztasugarat bő forró olajba folyatjuk, labdaformát kialakítva belőle. A pirosra sült gombócokat vaníliás porcukorral szórjuk meg.

(Pont olyan, mint a fodros agykocka.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia! ez a finn izgalmas... 2,5 gr, vagy 2,5 dkg élesztő kell bele?
köszi!
As

Betond írta...

25g azaz 2.5 dekagramm (fél csomag), elrontottam.