2011. szeptember 18., vasárnap

Gombák

Tegnap ott a vendégségben találtam egy gombás könyvet, és lapozgattam, eszméletlen, mennyi mindent lehet tudni a gombákról, van, ami akkor ehetõ, ha 10 percig fõzték (ezt a gombát, a papsapka gombát Magyarországon erõsen mérgezõnek jelölik, nem ajánlják forralva se, pedig a finnek szerint igen finom lehet, csak hát nyersen halálos, a piacon is csak halálfejjel megjelölve árulható). Most izgatják a fantámat a gombák, mint vega proteinforrás, és mint a reinkarnáció gyors előidézője. Nem vasalok, csak ironizálok.

Márta néni gombái

2o-3o félét szedett frissen, megjelölte mindet. Ez a piros finom. (Lápi galambgomba)

Ez meg tábla a finn erdő ehető gombáiról

Múltkor már mondtam, volt egy wellness hét a gyárban, és volt egy mama a finn mártáktól, aki gombákat mutogatott. Volt neki frissen 20-30 féle gombája kirakva mutatóba, mellettük táblicska, hogy melyik milyen, ehetõ-e vagy csak egyszer. Ott csekkoltam le azt a mustatorvisieni-t (sötét trombitagomba) amit egy ismerõsünk hozott, hogy összekeverhetõ hasonló mérges gombával. Nem.

Ez az a bizonyos sötét trombitagomba, amit kaptunk

Most kimentünk a szomszéd erdõbe, mert a kisasszony könnyebben elalszik, ha ring a feneke alatt a kocsi, legyen az babakocsi vagy Ford. Persze 5 perc alatt elaludt, én meg kutyaszarba lépést kockáztatva, ami sikerült is, tehát mehetek lottót venni, a fák között gombásztam, gombákra vadásztam a Nokiámmal. Lett egy szép gyüjtemény, most megosztom.

Séta, altatás

5-10 perc alatt, 2-300 méter séta alatt találtam 5-10 féle gombát, most már értem, hogy Márta néni, a gombatudor, hogyan volt képes ott frissiben kiállítani annyifélét mutatóba. Egyébként a szépségversenyt még mindig a légyölõ galóca vezeti, nem értem, a gombás mesékben miért pont azt szerepeltetik (sztárolják), s miért nem a vargányát, ami kutyaszarban nõ a legnagyobbra.

Hiába ismerném meg a gombákat, és tanulnám ki a mártás mesterséget (a finn Márták egy szervezet, akik a háborúban, meg ma is, azt tanulták, és tanították a szegény népnek, hogy az erdõben mi az, ami ehetõ, pl gombák, bogyók, és melyik fa kérgébõl lehet kávét fõzni háború idején), tehát ha kitanulnám a mesterséget, és én is Márta lennék, akkor sem merném leszedni és megenni ezeket a gombákat. A franc akar belehalni. Majd inkább a szomszéd ugatós kutyáját vendégeljük meg vele.

A gombás kiállításkor jutott eszembe, talán már írtam, de lehet, hogy csak ebédnél hülyültem vele: a gomba kiállítás támogatása segíthet elkerülni a leépítést, bátorítsuk az alkalmazottakat, hogy szedjenek és egyenek erdei gombákat, saját felelõsségre természetesen, s lehet, hogy a jövõ héten annyival kevesebben leszünk, hogy nem kell kirúgni senkit. Gyorsabban hat, mint az agile bevezetése, amirõl 3 éve írtam a szakdolgozatomban.

Na most akkor jöjjenek azok a gombák, aki felismeri mindet, vendégem egy sörre.

Gomba az udvarunkban

Ilyen alulról. Ehető?

Óriási. Egy elég lenne vacsorára. Vagy megölni egy tehenet?

Ez lehet a vargánya? Nem merem leszedni.

Lyukas, szerintem mérgező.

Egyrakáson sok ilyen gomba volt. Hasonlít a boltira (champion)?

Ilyen alulról

Csúcsos

Radiál csíkos szürke

Taplógomba lehet, fán nő

Életlen, de ez is másfajta

Olyan mint az előző? Szinte visszintesen nőtt

Csipkés, lilás. Emiatt léptem kutyaszarba

Piros. Volt valami ehető (3 csillagos finom) piros kiállítva, ez lenne az?

Ez is olyan

Valaki felborította. Mérgező?

Ez megint olyan csúcsos forma

Ez megint vargánya lehet, kutyaszar körítéssel

Ilyen a vargánya?

Hegyes forma

Na ez meg szőrös, de nem szőrősgomba, az máshogy néz ki

Ugyanaz a fajta, mintha kucsma lenne, de nem kucsmagomba

Rengeteg helyen látni felfordított gombákat. Mintha rémlene, hogy mikor vándortáboroztunk, a mérgesgombákat a túravezető letörte és fejjel lefelé fordította. Van ilyen szokás? Ha van, ez nemzetközi? Mert mintha itt is csinálnák.

4 megjegyzés:

Maria írta...

Az utolsó kettő pöfeteg, nagyon finom, nemrég szedtem ilyeneket, a vargányákat is kár volt otthagyni...
(egy gombarajongó, aki még mindig életben van, sőt a gyomrát se kellett még kimosni)

Betond írta...

By default minden gomba mérgezõ. Csak az ehetõ, amit felismerek, vagy amire megbízható ember (bolt) azt mondta, megehetem.

Betond írta...

Amit felismerek, annak a száma jelenleg nulla.

Betond írta...

Folyománya: nem eszek erdõben talált gombát. Fenntartom a jogot, hogy ezt a kijelentésemet késõbb megváltoztassam, ha a premisszákban változás áll be.