2011. október 26., szerda

Lumia

A Nokia bejelentette a windows telefont. Mar elotte este olvashato volt a neten, mar megint kiszivargott, hogy a telefont lumia-nak fogjak hivni. Lumi finnul havat jelent. A lumia meg elrontott tobbes birtokos ragozas. (Azota kiderult, hogy latinul szajhát is jelent.) Ha lefagy a win, akkor az nem kek halal, hanem Nokia-kek. Tudjatok, az a fajta kek, ami a Nokia logo volt.

Ha bejon a telefon, es veszitek, mint a cukrot, akkor a Nokia ujra talpra all, es Finnorszag felviragzik. Ha nem, akkor lehuzhatjuk a rolot es beallhatunk a bulgar romak melle keregetni.

A finn nyelvvizsgan beszeltem egy bulgar csajjal, azt mondta az orszagnak eleg jol jott az EU csatlakozas, es meg szerencse, hogy nem csatlakoztak az euroovezethez, mert akkor rajtuk is ugy rohognenek mint a gorogokon. Pedig a szellemi elet eleg magas fokon zajlik Szofiaban, hallom ma a lengyel ismerostol, aki oda jar idonkent forditani es zongorazni. Ma nekunk zongorazott, lam a finnekre is rafer a magas szellemi kultura. Meg az orosz vendegsereg, annyian voltak, mint az oroszok. Kaptunk pirogot, orosz teat, volt szauna, jo volt. Az oroszok a szauna utan az 5 fokos toba is bemereszkedtek. Vastagbor. A nyevvizsga fele is orosz volt, 2 evig tanuljak a nyelvet a munkanelkuli hivatal penzen, aztan kapnak munkat.

Vajon azok, akik a telefonceg gyengelkedese miatt elvesztik az allasukat, oket is beiskolazzak ilyen tanfolyamokra? Mert az egyik orosz gyerek annyira szepen es helyesen beszelt finnul, hogy megirigyeltem tole az epitoipari alapkepzest. Hatha nekem is kőművelődni kellene.

Mi meg? Atallitottuk az orat, es jol fejbevagott. Hajnali otkor felkeltem, es nem tudtam, hogy a Lumiam mar atallitotta az orajat, vagy a szoglaltato oraja miatt allitodott at, vagy mindketto. Ott volt a kezemben a telefon, azt mutatja 4:40, ez most milyen idoszamitas? Sehol a kozelben egy mechanikus ora, kenytelen voltam addig netezni es radiot hallgatni mig 1) lemerult az akku 2) teljesen kiment az alom a szemembol, es mikor vegre bemondta a radios musorvezeto, hogy hajnali negy ora van, finn ido szerint az 5, mar nem tudtam visszaaludni, kenytelen voltam szegeny Pekka Ervast konyvet, amit addig adagokban olvasgattam, termeszetesen finnul, a nyelvvizsgara keszulve, most a nyelvvizsga utan hirtelen kiolvasni. Es leadni, mert ki tudja, jarunk-e meg ezen a konferenciahelyen. Olyan volt ugyanis ez az orosz-finn barati est, mint valami bucsuparti, mert azt terveztuk, hogy Helsinki kozeleben keresunk ujabb helyet. De ez mind nem fontos, de ha mar egyszer leirtam, nem fogom kitorolni, ha valaki eppen keres, megtalaljon.

Az orsz vendegek mondtak, hogy naluk most van az elso olyan oraatallitas, amikor nem allitjak at az orat. A hollandok meg azon panaszkodtak, hogy tegnap ide fele a repteren at kellett allitaniuk az orajukat, aztan ejjel meg vissza, mert amit elvesztettek a repulesen, azt behoztak az alvason. A lengyel zongorista szerencsere nem panaszkodott semmire, mert otthon szultek ok is kb egy honappal ezelott. Otthonszulesbol ez mar a masodik, az egyiket az egyik itteni ismeros vezette le.

Vissza a telefonra. Ugy nez ki, mint az N9, de azert egy osszehasonlitasbol kiderul, hogy kicsit kisebb a kepernyoje, kiszedtek belole az amugy felesleges szembekamerat, az NFC-t, fele az operativ memoriaja, de gyorsabb a processzora, es igy is pont olyan szep, es karcolasallo csillogo kepernyoje van, mint az N9-hez viszonyitva. Viszont a windozzal 250 euroval olcsobb, mint linuxxal. Ez azert erdekes, mert a win a fizetos, es a linux az ingyenes oprendszer.

Gazdasagtanbol tudjuk, hogy minden annyiba kerul, amennyiert hajlandoak megvenni, tehat ez azt is jelenti, hogy ennyivel olcsobban kell adni egy winows telefont. No komment. Emlekszem, mikor az ericsson jelentett windovzost telefont, akkor keringtek olyan kepek, hogy control alt del volt rajta, na ezen is harom gomb van, de remelhetoleg a fejos tehenet azert nem fogjak az erdobe ereszteni, mint indiaban, ahogy Pekka Ervast irja a konyvben. Ja, lattam a telefont, tenyleg gyors. Pekka Ervast nem lathatta, szegeny. De mivel o rosszul ragozott finnul, talan biztos leirta valahol, hogy lumia.

Ámen

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tömör gyönyör, köszönjük!!!

Vera Linn írta...

Most fogtad s kivágtad a blogod egy részét? :)

Betond írta...

Nem

Negra írta...

Mi ez a halom "nem fontos"????????????

Kata írta...

Takarítasz?
Nem baj, ha nem fontos, azért maradhat. Nem csak fontosakat szoktunk egymásnak mondani, és szomorú is lenne, ha csak akkor szólalnánk meg, ha fontosat mondunk.
De ha neked nem tetszik, akkor persze menjen :)