2011. október 6., csütörtök

Új stratégiák - globalizáció

C.K. Prahalad a globalizációval és a fejlõdõ (=lemaradt) országokkal foglalkozik. Mostani cikke a globalizációt más megvilágításba helyezi (How to be a truly global company). A lényege: a decentralizációt ajánlja megoldásként.

---

A globalizációval az a bajom, hogy az olcsóbb költségek reményében elviszik a munkát keletre, itt megnõ a munkanélküliség, nem lesz fizetõképes kereslet, mellesleg feszültség lesz, ami biztonytalan körülményekhez vezet (sztrájkok, tüntetések). Mitõl lett gazdasági hatalom Nagy-Britannia, USA, Japán, Németország? Attól, hogy gyáraik voltak. Most a gyárak elmennek Kínába. Ki lesz erõs gazdasági nagyhatalom? Kína és India. Ki lesz a gyarmat? Európa. Európa a kínai termékek felvevõpiaca.

Öntik a termékeket a piacra, viszik mint a cukrot a színes nagy plazmatévét. Minek? Miért nem kapni olyan cipõt, ami tíz év mulva is cipõ marad? Miért hergelik bele a népeket a fogyasztásba? Teljesen jól megvagyunk tévé nélkül is, így se jut idõm elég olvasni. Meg gondolkodni, új stratégiákon.

---

Mi az élet értelme? Mi a célom az életemmel? Hogy a 4 gyerekemet felneveljem, amíg önállókká válnak. Biztosítsam a feltételeket. Anyagiakat, persze, mert annélkül éhen halnának. Ma már disznót vágni sem szabad, mit esznek, ha majd nem lesz munka, nem lesz pénz? Kénytelen vagyok részt venni a játékban, mert ebben a világban élek. Fizikailag. Agyban már valami szebbrõl és igazságosabbról álmodom.



Mindig is arról álmodtam, hogy majd egyszer munkát adok 50 embernek. Nagyon gyorsan kell kitalálnom valamit, mert ki tudja, mikor szorulok rá megint, hogy boldoguljak rendszeres bejövõ fizetés nélkül. Mibõl adnék munkát másnak, ha magamat se tudom eladni a munkaerõpiacon? Na ez a nagy kérdés.

---

Ha kölcsönadnál valakinek pénzt, és az nem adná vissza, mit csinálnál? Megpróbálnál vele megegyezni. Esetleg megfelezni az adósságot. Ha ennek ellenére sem fizet, megfenyegeted, letámadod. Adnál-e neki hitelt újra? Mert ami most történik, az újabb és újabb hitelek folyósítása. Milyen garanciát kérjen az EU Görögországtól? Jelzálogot az országra? Ha nem fizetnek, elárverezik a tengerparti üdülõiket?

Ne halat adj neki, hanem tanítsd meg horgászni. Munkát kellene adni a görögöknek. Bevinni gyárakat, termeljenek, fizessenek adót, s abból szépen fizessék vissza az adósságokat.

1 megjegyzés:

blis írta...

Szerintem nem véletlenül tartanak minket ennyire sakkban... mindenhol.
Szükség van a "robotokra", akik előállítanak, és fel is vásárolják mindazt... amiről persze már az is kiderült, hogy gagyi!!!! Legalábbis így fogalmaznak.
Nincs szükség ennyi ember 8-10 órai feszített munkájára... mert a többinek nem marad...