2011. november 8., kedd

Az univerzum rendbehozó ereje

Ha magára hagyunk egy rendszert, az beáll egy egyensúlyi helyzetbe. Van valami rendezõ elv, legyen az Isten, az Univerzum, vagy csak a fizikai/kémiai törvények, ami, ha valamit kimozdítunk egyensúlyi állapotából, egy másik egyensúlyi állapotba viszi vissza.

Ott az élet. Van a nagy semmi (nem-lét), amibõl születik egy gyerek, persze vannak ennek elõjelei, egy férfi meg egy nõ, megtermékenyítésre váró sejtek, egy szándék, egy aktus, aztán 9 hónap érlelõdés, s aztán ott az újszülött, aztán van egy élet, s ha vége, a térnek ez a kis szelete visszatér az eredeti állapotba, a nem-létbe.

Ott a pofon. Elõtte ott a nem-lét, nem-fáj, ha megkapod, ott a piros tenyérnyom, az esemény lenyomata, és ott a fájdalom. Aztán jön a világ/isten/univerzum, aki helyreállítja, elmúlik a piros, elmúlik a fájdalom, és kicsit lassaban, de elmúlik a lelki sérülés is, amit a lenyomat okozott. A természet/isten/univerzum helyreállít.

Ott az emberi kéz nyoma. Felépítek egy betonfalat. Ha nem fordítok újabb erõt a fenntartására, jön a természet/isten/univerzum, az idõ vasfoga, és lekoptatja, lemorzsolja, lassan lebontja azt a falat.

Ott a környezetszennyezés. Eldobom a szemetet az erdõben. Jön az idõ és lebomlik, beépül a természetbe.

Ott a gyomorrontás. Megeszek valami oda nem illõt, a hasam megy, a szervezetem dolgozik, de ha abbahagyom a romlott étel zabálását, visszaáll a rend, és elmúlik a betegség.

---

Ha valamilyen erõhatással valamit kimozdítok eredeti állapotából, és azt az erõhatást (pofozást, környezetszennyezést, káros tevékenységet) abbahagyom, a természet/szervezet visszaáll eredeti állapotába, vagy egy másik stabil állapotba. Helyre áll a világ rendje.

Azt hiszem, ez a visszaterelõ, visszaigazító, rendbetevõ erõ, ez Isten. Ott az erõ, ott az erõtér, ami lehet kozmikus, elektromágneses sugárzás, ami mindent átjár, s minden kitüremkedést, minden göröngyöt elegyenget, visszagereblyéz a helyére.

A fenti példákban az idõ fontos tényezõl. Lehet, hogy isten nem is a térben, az energiában, hanem az idõben lakik?

2 megjegyzés:

blis írta...

Tegnap addig agyaltam, míg rájöttem, hogy az idő az ami nemlétezik...

Vera Linn írta...

vagy csak annyi, hogy az energiának is időre van szüksége.