2011. november 28., hétfő

Excel backlog plugin

A cím furcsa, de a lényeg: rájöttem, hogy lehet Excelben backogot vezetni. Most minden és mindenhol agile, a feladatokat szépen sárga lapra rajzoljuk, és tologatjuk az ajtón balról jobbra, aztán ha leesett, megpróbáljuk kitalálni, honnan.

Ez nem scrum, hanem Kanban, potyogós

Kellett egy privát agile tool, hogy a saját feladataimat kövessem. Elõbb az outlook kalendárt használtam, színes bejegyzések voltak a feldatok, piros, ha fontos, narancssárga, ha ráér, és ha valamit elkezdtem, átszineztem sárgára, ha kész lett, zöldre. Tökéletesen mûködik, még a feladat hossza is beállítható, 10 perc, fél óra, 2 óra, és mivel a naptáramban van, le is foglalja az idõt. Ha nem sikerül megcsinálni, át lehet dobni a következõ napra. A probléma csak az, ha nem készül el egy feladat, egy idõ után könnyen 30-40 is, és 5 percenként ugrál fel a figyelmeztetõ, mint motivátor (projekt manager), hogy az ember kikapcsolja a figyelmeztetést, és onnantól fogva minden csúszik. Na meg az is probléma, hogy az üres idõt elfoglalja, ha valaki keres, azt hiszi, megbeszélésen vagyok, elérhetetlenné teszem magam.


Ennél egy jobb módszer volt Excel táblába tenni a feladatokat: 3 oszlok (backlog, started, done), de lehetetlen megcsinálni, hogy csak annyi munkát kezdjek el, amennyit belátható idõn belül be tudok fejezni (1 nap túl rövid, a 2 hét túl hosszú, és a hirtelen beesõ sürgõs feladatokra nincs már szabad kapacitásom, a terv borul). A gond ezzel, hogy excelben elég nehéz mezõket mozgatni, kopipasztázni kell, és aztán az elmozgatott tiket alattiakat újrarendezni, újraformázni, újraszínezni.

Backlog Excelben - állandó újraformázás

Az ultimate megoldás végül az lett, hogy felírtam a feladatokat egymás alá egy listára, felvettem mellé egy oszlopot (státusz), és ebbe a következõ értékeket engedem meg:
- backlog
- selected
- work in progress
- completed

Automatikus szinezést állítottam be, a státusz mezõ színe jelzi, mi van folyamatban. Lehet filterezni, amikor csak azt látom, mi van hátra, lehet sorba rendezni, nem kell állandóan vacakolni a formázással és a keretekkel. A fontosakat lehet elõre venni, lehet mellé kommentet írni (az exceles backlogban ez eléggé problémás volt). Hurrá, van egy jó feladatkezelõm.

Az ultimate Excel backlog tool

Ha jobban megnézem, 15 évvel ezelõtt is valami hasonlót használtunk, szóval az evolúcióval felfedeztem a spanyolviaszt. De legalább mûködik.

3 megjegyzés:

Vera Linn írta...

ha nem az outlook kalendariumodba teszed, hanem kulon kalendariumot (google pl) hasznalsz, megoldottad a lefoglalt idok gondjat.

Vera Linn írta...

ezt inkább csak azért, mert utálom az excelt. ha elég ügyes kis autómata számlálos táblázatto csinálsz, biztos elszarja az első adandó alkalommal.

lj írta...

Vannak ingyenes progik. pl. ScrumMaster, Jira A Jira raadasul webes feluletu, es rengeteg jo funkcioja van. Egyebkent meg mindenki excelt hasznal, legalabbis a cegen belul sok organizacioban a backlogot excelben kezelik. Mi is (en is) igy csinaljuk.