2011. december 20., kedd

Lumia-ajándékozás-gate

Gyerekek, ez gáz. A Nokia vezetõje a tévében szerepelt egy interjún. Az interjú elõtt megkérdezték, hogy be tudná-e mutatni a mûsorban a Lumia telefont, amire a cég mindent feltett, ez a túlélés záloga, persze, hogy minden finn kiváncsi rá. Elop nem csak bemutatta a telefont, oda is ajándékozta a riporternek, ami Finnországban fõ bûn. Az újságok minden nap tele vannak ajándékozási (megvesztegetési) botrányokkal, hogy milyen minisztert, kitõl milyen ajándékot kapott, s ez hogy befolyásolta a döntéseket (ebben az országban még a borravalót sem ismerik). Az ajándékozás a tévés mûsorvezetõt is meglepte és a tévé vezetõje szerint vissza kell adnia a Nokiának. Tehát ajándékot kapni ciki, járhat az ember bíróságra miatta, jobb, ha nem kapunk ajándékot.

A telefongate megoldása most az, hogy a mûsorvezetõ bejelentette, inkább kifizeti a telefon árát, megkérte a Nokiát, hogy számlázzák ki neki. Ez eddig jó is lenne, mert azt jelenthetné, hogy a Nokia Lumia jó, "dehogy akarom visszaadni", megtartom. Na de amit hozzá tettek, az teszi az egészet nevetségessé, a riporter azt is hozzátette, hogy a telefont kifizeti, és jótékonysági célra tovább ajándékozza. Ami azt jelenti, hogy a telefon mégsem jó, nem akarja metgartani, mert az ajándék bûn, az a telefon égeti a kezet.

1) Basszus, hát Nokia országban élünk, vagy nem? Miért ne lehetnénk büszkék a telefonjainkra?
2) Miért kéne egy ajándékot visszaadni vagy kifizetni?

A cikk finnül itt.

3 megjegyzés:

LJ írta...

Tudod vannak bizonyos munkakorok, ahol nem illik, pontosabban a munkakor jellegebol adodoan nem szabad ajandekot elfogadni. Ha Elop a sarki fuszeresnek ajandekozta volna a telefont, senki sem szolna egy szot sem. Az ember alapvetoen egy halas leny, tudod "jo tet helyebe jot varj", ergo eleg nehez partatlanak lenni valakivel szemben, ha az ajandekot adott nekem. A riporteri szakma pedig megkoveteli a partatlansagot. Ha sarki fuszeres valami kedvezmenyt, vagy jobb fuszert ad a telefon miatt Elopnak, az az o ugyuk, de ha a riporter emiatt szubjektivebb lesz Elop javara, az kozugy. Ennyi. Amugy nem csak Finnorszagban bun ajandekot elfogadni bizonyos szakmakban, hanem a vilagon mindenhol, kiveve a korrupt diktaturakat.

Betond írta...

Vajon ha az orvosnak ajándékozok (MO-n) mondjuk pénzt, jobban gyógyít?

LJ írta...

Nem jobban, hanem akkor gyogyit. :( Botond te meg tenyleg nem talalkoztal a halapenz fogalmaval? Tudod, amikor a doki azt mondja, hogy meg kell muteni a terdet, en meg tudom csinalni 2 het mulva, 100 ezer lesz... Errol mit gondolsz? Sajnos Mo-n a boritekot at kell adni ha rendes elbanast akarsz, es ez nem csak a dokikra igaz. De miert is beszelunk errol, ez teljesen mas eset, mint az eredeti.