2012. november 11., vasárnap

Finnországban gyereknek lenni

Finnországban jó gyereknek lenni. Már meséltem meg mutattam képeket a fa mászókás játszóterekrõl. Szerencsére egyre több ilyet látni Magyarországon is. A biztonság miatt is jó gyereknek lenni, simán kimehet a gyerek az udvarra játszani, vagy mehet akár egyedül az iskolába, óvodába, annélkül, hogy valami baja esnék. A gyerekek 5-6 éves korukig nyugodtan utazhatnak babakocsiban, nem kell félni, hogy félúton elfárad, és apuka nyakát sem terheli. Aztán az óvodák és iskolák, itt egyáltalán nincs az a poroszos terror, mint a magyar iskolákban, ha pisilni kell, a gyerek óra közben is kimehet. Meg a szabadságok, ha a gyerek nem akar iskolába menni, csak kivesz 3 nap szabadságot. A finn gyerekeket védi a törvény, ha a szülõ megveri a gyereket, vagy csak jobban rákiabál a boltban, a szomszédok feljelenthetik, és már viszik is a dutyiba, szóval a finn gyerekekkel nem kiabálnak. A finn gyerek mindent megkap, mert elég csak egy kicsit is hisztiznie, már jön a cukorka, vagy a nyugtatónak vett játék. (Aminek a nagy részét azért sikerül még a pénztár elõtt kirakni a kosárból.) Finnországban jók a ruhák, itt nem fáznak a gyerekek, a legnagyobb hidegben is kint vannak az udvaron az óvodában. Gumicsizmában, guminadrágban és gumi kabátban, gumikesztyûben (úgy hívják locspocs-ruha) nyugodtan fetrenghetnek a földön, a szülõnek nincs más dolga, mint lezuhanyozni a gumi védõruhát, és betenni a szárítóba, másnap kezdõdhet a dagonya elõlrõl. Nincs kiabálás érte. A finn gyerekek csendesek, türelmesen megvárják, míg a szülõk megkávéznak, és eszükbe nem jut egymás haját húzni, vagy a másikat lebirkózni, vagy netán puszit adni neki, vagy a puszi adással kikergetni a világból. A finn gyerekek türelmesek. Aztán ott a nyelv, az iskolában hamar megtanulják a másik hivatalos nyelvet, aztán az angolt, aztán a 3. felvett nyelvet. Finnországban egészséges élni, egészségesek az ételek, reggelire mindig van friss kása, délben saláta, estére is többnyire könnyû ételt kapnak. Egészséges kint lenni az udvaron, tiszta a levegõ, sok a fa, lehet kirándulni, a kirándulásokon biztosított a fa a virsli vagy kukorica sütéshez. A finnországi gyerekeknek azért is jó, mert független országban, demokráciában élhetnek, a szüleik jól kerenek, és a legtöbben évente (kétszer) utazhatnak tengerpartra nyaralni.

Finnországban apukának lenni is jó, mert itt az apukákról is megemlékeznek, ma apák napja van ajándékkal, süteménnyel. (Finnországban úgy látszik apa kultusz van: a regisztrációnál nem az anyja, hanem az apja nevét kell megadni, és az ország nekik nem anyaföld, hanem apaföld.)

Hát akkor boldog apák napját!

1 megjegyzés:

LJ írta...

Boldogot! :)

Bar, mint mindig, par dolgot azert nem csipek a finn gyerekletben. Pl. hogy van az, hogy a gyerek elkeshet az iskolabol, aztan bemehet az orara egy elnezes nelkul, sot meg koszonie sem kell, es a tanar meg sem kerdezheti hol jart... hogy van ez? Jo ez? A poroszos "terrornak" is megvan a jo oldala.

Sokat gondolkodom, gyujtom az informaciokat, es nem vagyok benne biztos, hogy itt akarom (altalanos) iskolaba jaratni a gyerekeimet. Nem akarom, hogy finnek legyenek, a szo rossz ertelmeben.