2012. november 25., vasárnap

Ha nem megy, nevezd át

Elõtte productnak hívták, volt product managere (termék/termékmenedzser). Aztán - mivel agile-ra tértek át, és már nem volt értelme projektrõl, programról, productról beszélni - elnevezték service-nek (szolgáltatás) és a felelõst service managernek. Most, hogy már nagyon belejöttek az agile-ba, rájöttek, hogy a service "product"-okat és "application"-öket üzemeltet, visszahozták ennek a kettõnek az öszvérét "meaningful entity" néven.

Vagyis az, amit a developerek fejlesztenek, az meaningful entity, és amikor elkészül, és a userek használják, akkor az már service. Tök egyszerû. Csak azt nem tudom, hogy a meaningful entitynek a felelõsét minek nevezik, a logika "meaningful entity manager"-t jósol. (És miért meaningful entity, miért nem lehet simán entity-nek hívni?)

Az átnevezés az egy "key change", vagyis fontos, vagy fõ változás. Egyenesbe fordítva kulcs-csere. Ma minden change ilyen key change. Ööö, akarom mondani, fontos. Nem csak sima change, mert azt a szót már elcsépelték, amúgyis minden nap minden változik. Annélkül, hogy olvasták volna, használják Taleb könyvét a fekete hattyúval. A key change a forradalom új neve. (Lassan beadom a kulcsot - még nem volt idõm olvasni belõle.)

Ez az egész átnevezõs buli azért van, hogy senki ne értsen semmit. Szerencsére az agile megengedi, hogy kéthetente, a sprint végén mindent átnevezzenek újra, ezért nincs is értelme bemagolni a kulcs-szavakat (keyword).

Egyébként ti is tudtok ezer példát mutatni arra, hogy ha valami nem megy, át kell nevezni, s veszik, mint a cukrot. Hogy másikat ne mondjak: nemrég átneveztem magam a munkahelyen. Na az is key change volt, vagy inkább csomagolóanyag-váltás. Még mindig nem tudtam megszokni.

2 megjegyzés:

LJ írta...

"Aztán - mivel agile-ra tértek át, és már nem volt értelme projektrõl, programról, productról beszélni - elnevezték service-nek (szolgáltatás) és a felelõst service managernek."

Ezt hol olvastad? Picit sem ertek egyet vele. A termek es a szolgaltatas nem ugyanaz a dolog. Persze lehet jatszani a szavakkal, mint a szolgaltatas a termek, illetve a termekem a szolgaltatas, de nincs ertelme.

Egyebkent a Product Owner az egy agile-ban letezo pozicio, eleg fontos pozicio.

Névtelen írta...

Ez a legjobb. A product owner a meaningful entity-nek a managere. :) :) :)

De tenyleg kidobtak a productot, es ugy hivjak, hogy ME.

Projektet is kidobtak, mert ami agile az szerintuk nem projekt, es megszuntettek a PM role-t.

A program helyett meg alami Epic nevu van. Es az erdekes az, hogy az Epiceket a Program Manager rajzolja. :)

Szeretem a konzisztenciat.

B