2012. november 7., szerda

Telefon árak

Miért olyan nagy szám az, hogy a Nokia 100 dollárért fogja árulni az új Lumia 920-at az USA-ban? Ezek a gyagyák elhiszik, hogy a telefon tényleg ennyibe kerül, és ha a gyümölcsös telefon 200, akkor az kétszer jobb.

Pedig nem. A telefon ára nem annyi, amennyiért megveszed. A Lumia 920 reális ára, amiért pl Finnországban szolgáltató-függés nélkül megvehetõ kb 600 Euro. A telefon árának nagy részét a szolgáltató fizeti ki, remélve (tudva), hogy a felhasználó két évig nekik fizeti a havidíjat. Ugye ismerõs? Magyarországon is hasonló a rendszer, csak még áltláthatatlanabb. Ha olcsón kapod a készüléket, többet fizetsz havonta. Ha helyben kifizeted a telefon teljes árát, az drága, de nem vagy kötve a szolgáltatóhoz, és a havi díjad is alacsony.

Tehát nem az a kérdés, hogy melyik telefonnál mennyi a kezdõ részlet, hanem az, hogy utána havonta mennyit kell tejelni. Ha a Nokia Lumia 100 dollár, és havonta mondjuk 25 dollár 2 évig, az összesen 700 dollár. Lehet, hogy jobban megéri megvenni a gyümölcsöset, ha azt 200-ért adják, és utána 2 évig csak 20-at. Az összesen csak  680. Kinyögöm most a nagyobb részt, kevesebbet költök cigire, de aztán havonta több marad.

Persze számolni tudni kell, és ki tudja, mit tudnak ott a tengeren túlon az átlag felhasználók, akiknek még a mikróra is rá kell írni, hogy ne szárítsanak benne macskát.

---
Ki vagyok borulva az ingyenes töltõn is. Amerikában a 100 dolláros telefon mellé most ingyen adják a vezeték nélküli töltõ padot (Fatboy).

Eddig minden készülék áraban és dobozában benne volt az (ingyenes) töltõ. Most miért olyan nagy szám, hogy a telefonhoz ingyen (vezeték nélküli) töltõt adnak? Számoljuk már ki, mennyivel kerül többe a vezeték nélküli töltõ, mint a vezetékes! A vezetékes töltõben van egy konnektor dugó, egy kis trafó, és egyenirányító, kondenzátor, talán feszültség stabilizátor is, plusz a vezeték a telefonig, a csatlakozóval, és a tokozás. A vezeték nélküliben van egy konnektor dugó, egy fél trafó! (csak a primer tekercs kell), meg a tokozás. A trafó másik fele, a szekunder tekercs, az egyenirányító, kondi és stabilizátor a telefonban van, annak az árát már kifizetted amikor a telefont megvetted. A kontakthiba-esélyes csatlakozóra nincs szükség. Persze ezek filléres dolgok, de már ebbõl is látszik, hogy a vezeték nélküli töltõ kevesebb dolgot tartalmaz, mint a vezetékes, tehát olcsóbban elõállítható, hogy is mernének érte pénzt kérni? (Úgy hallani hogy kb 65 euro lesz az ára a finn boltokban, akciósan most 29ért adják, ha elõrendeled a telefont.)

1 megjegyzés:

LJ írta...

Kicsit borusan latod az amerikaiakat. Szerencsere nem mind annyira hulyek, mint elkepzeled.

Az vezeteknelkuli toltonel a plusz kenyelmet, extrat kell megfizetni, es nem a termek bekerulesi arat. Ha nem kell ez az extra, akkor ott van az ingyenes vezetekes.

Ez olyan, mint a behajtodo tukor az autoknal. Szerinted mennyibe kerul? Es mennyiert adjak.