2012. december 25., kedd

Lusta asszony rétese

Olyan nincs, hogy valami karácsony de nem túrósrétes. A bejgli már megvolt, anyukámét még mindig esszük, de már senki nem kívánja. Karácsonykor mákosat enni pedig kell, így jutott eszembe a rétes. Kedvencem a túrós, legalább az is fogy a fagyasztóból. Én meg úgysem fogyok. Legalábbis ma nem.

Szóval rétest sütöttem, anyukám receptje alapján. Úgy hívja lusta asszony rétese. Rákerestem a neten, ilyen néven csak a potyogtatott (szórt) túrós lepényt találtam, szerintem hibásan hívják lusta asszony rétesének, mert egyáltalán nem rétes forma. Finom lett, küldöm a receptet.

30 deka lisztbõl, 1 tojásból, csipet sóból, 1 evõkanál étolajból és másfél deciliter tejbõl (lehet víz is) lágy tésztát gyúrtam. Ezután egy felmelegített lábossal kell lefedni és 30 percig pihenni hagyni. Nálam ez úgy ment, hogy betettem a 30 fokos szaunába. Közben megcsináltam a túrót, a mákot, lereszeltem az almát. A káposzta párolás tovább tart, az csak akkor lett kész, mire az összes többi rétest megtöltöttem. Közben 8 deka margarint olvasztottam, 3 evõkanál lisztet elkevertem benne. A tésztát kinyújtottam, és a lisztes margarinnal megkentem. Mivel fakanállal nem ment, a kezemmel simítottam a tésztára. Aztán a tésztát rúdba feltekertem, és 4 felé vágtam.

Igazából ez a tészta 4 rúd rétesre van kiszámolva, de nekem kellett kettõ a túróhoz, 3 meg a többihez, tehát utólag mindegyikbõl levágtam egy darabot, így lett egy ötödik rudam is. (60 deka a tészta, egy-egy rúdra 15 deka jut, nekem 12 lett, még épp ki lehetett nyújtani.) Viszont a fél kiló túróból akár 3 rúd is kijönne, és a 6 rúd szépen elférne a sütõlapon, legközelebb másfél adagot csinálok.

A tésztákat sütõlap méretûre nyújtottam, olajjal meglocsoltam, rászórtam a tölteléket, feltekertem, kiolajozott sütõlapra tettem, olajjal megkentem (lehet tojással vagy tojásos tejjel is), és 200 fokon 35 percig sütöttem.





Csak a végén derült ki, hogy kifelejtettem a túróból a meggyet.

3 megjegyzés:

Rózsamama írta...

Gratulálok, az enyém is így szokott kinézni. Lehet pirított grízzel, meggyel megszórva, vagy cseresznyével is

Betond írta...

Jé, az anyukámat is Rózsa mamának hívják!

murok marci írta...

jobb is, hogy nem eszel annyi mákosat. én pár napja láttam, hogy itt a mákra rá van írva, hogy napi 15 grammnál többet fogyasztani nem ajánlatos ;)