2014. október 8., szerda

Film: családon belüli erõszak

Tegnap este megnéztem egy filmet. Pontosabban elkezdtem a hét végén, de nem bírtam egyben, és tegnap néztem meg a másik felét. Addig jutottam, hogy a kislány elkezd hazudni az óvónõnek. Tudtam, hogy durva lesz, persze megérint.

Skandináv film, Mads Mikkelsennel, bírom a fazont. A címe Vadászat, a porton 8.8 pontot kapott.

Feministáknak és gyerekvédõknek ajánlom szeretettel. Mindenkinek, aki olvassa annak a férfigyûlölõnek a blogját, aki szerint minden férfi családverõ barom, akinek minden második mondata abuzálás, vagy mi.

Most jön a szpojler, mert elmesélem, mert tudom, hogy úgysem nézitek meg. Nem bírjátok a mûvészfilmet, hát még ha nem magyarul beszél.

---
Az úgy van, hogy a bácsi elválik, a gyerek az anyjával él. Megszûnt az iskola, ahol tanított, de végre talál munkát az óvodában. Végre lehetõséget kap, hogy magához vegye a gyerekét.

A szomszéd kislány is oda jár. Beleszeret az óvóbácsiba, szivet kézimunkázik neki, és egy alkalommal szájoncsókolja. A férfi azt mondja, ezt nem szabad, ilyet csak apa csinál anyával.

A gyerek ezen megharagszik. Azt mondja az óvodavezetõnek, hogy látta a bácsi nemi szervét, úgy állt, mint a seprûnyél. Pedig nem, a nagytestvérei tabletjén látott csak olyat.

Az igazgató gondolja, hogy a gyereknek élénk a fantáziája, de csak ki akarja deríteni, honnan veszi a gyerek. Ez nagyon komoly dolog. A gyerekek soha nem hazudnak. Rákérdez a férfinél, aztán mégis bizonytalan, és "szakembert" hív, aki olyan kérdéseket tesz fel, hogy a gyereket belevezetik a hazudság folyatásába.

Mikor a gyerek azt mondja, hogy nem is történt meg, amit kitalált, akkor azzal vígasztalják, hogy teljesen normális, hogy nem akar visszaemlékezni az esetre. Megértik.

Összehívják az óvoda munkatársait, aztán a szülõket, a pasit kirúgják, de ez nem elég, a falu lakosai megdobálják, megverik, megölik a kutyáját, kiközösítik. Ártatlanul.

---
Nagyjából ennyi. A végét nem árulom el. A dvd-n volt egy alternatív befejezés, az jobban odaillene a történet végére, de döntse el a nézõ, hogy melyik megoldás a hitelesebb számára.

A lényeg, vagy tanulság, hogy egy apró csínyen, egy gyerek meggondolatlan elszólásán mennyire sok múlik. Hogy a felnõttek mennyire hajlamosak a legrosszabbra gondolni, ott is ördögöt látni, és ördögûzésbe és lincselésbe fogni, ahol nincs semmi. És hogy egy embert mennyire tönkre lehet tenni akárcsak egy feltételezéssel.

És hiába mondja ki a bíróság az ártatlanságát, az emberek fejében ott marad az elképzelt valóság. És egy ilyen tévképzetet nem lehet már eltörölni.

Egy embert komoly váddal illetni veszélyes, mert sokkal nagyobb eset kerekedik belõle. És nem csak azt az embert fogja kár érni, az egész közösséget is.

Nincsenek megjegyzések: