2014. november 11., kedd

A teremtéstörténet evolúciója

A hittérítõ munkája marketing és sales. Felderítik a potenciális ügyfél igényeit, mire van szüksége, és dobozolt megoldást kínálnak. A testreszabás korlátozott. Kezdetben csak az elõnyöket említik, a költségekrõl, a nehézségekrõl csak késõbb beszélnek, mikor már látják, hogy a vevõ érdeklõdése komoly, aztán gyors impulzusdöntésbe nyomják, hogy ne legyen idõ elolvasni az apró betûs részt, csak gyorsan íja alá a szerzõdést. A ciki az, hogy nincs próbaidõ, a szerzõdéstõl nem lehet elállni.

Mielõtt döntenél, nézd meg a helyettesítõ termékeket. Mit kínál a konkurencia? Mik az alternatív helyettesítõk? Nézzük meg, mit kinál egy egyház:

- válaszokat a tudomány által (még) megválaszolhatatlan kérdésekre
- tanokat, szentírásokat (amit ki-ki saját tempójában élete végéig tanulmányozhat)
- erkölcsi szabályokat
- lelki támaszt
- közösséget, ahova tartozni lehet
- rendszeres találkozókat
- rituálékat, misztikumot

- önkténtes munkát embertársaink számára
- kapcsolatot egy vagy több istenhez, az emberek felett álló lény(ek)hez
- extra képességeket

A válaszokat össze lehet szedni az interneten. Sokféle magyarázat van a Föld és az emberiség keletkezésére, az élet értelmére, a halál utáni élet lehetõségére. Bárki kiválaszthatja magának a szimpatikusat, ehhez nem kell egyházhoz csatlakozni. Sõt, a különbözõ egyházak tanaiból ki-ki saját hit-mixet állíthat elõ.

A tanok nagy része elérhetõ a könyvtárakban vagy interneten. Vannak a titkos tanok, azokat elérni nehezebb. De idõnként kiszivárognak, mint ahogy a szcientológia xenu-ja is bekerült a köztudatba.

Erkölcsi szabályok. Értelmes ember logikával is beláthatja, hogy az emberiség fennmaradása érdekében jobb jó életet élni, szeretni a másikat, és nem gyilkolni, nem lopni (mert akkor tõle is fognak). Vannak olyan kérdések, amit már nehezebb megmagyarázni (szabad-e a szomszéd nõjét dugni.) A kérdés az, hogyan tudjuk fenntartani az erkölcsi szintet, hogy azok se lopjanak és gyilkoljanak, akik ezt maguk nem látják be. Akik a rövidtávú haszonért képesek feláldozni a közösség vagy az egész emberiség sorsát (olaj, kormány, adócsalók). Erre vannak a törvények és az erõszakszervezetek, hogy az alapvetõ szabályokat be lehessen tartatni.

Lelki támasz. Talán erre találták ki a pszichológust, de mûködik a barát és a család, már akinek vannak ilyenek. És társas lények vagyunk, legtöbbünknek vannak.

Az ember csatlakozhat baráti társaságokhoz, körökhöz, részt vehet a közösség munkájában, önkénteskedhet. A család is is közösség, a lakóhelyen is kialakulhatnak közösségek, ahova tartozhatunk. És ha vannak közösségek, akkor van kivel rendszeresen találkozni. Elhatározás kérdése.

Rituálékat az ember kreál magának, megkönnyítik az életet. A reggeli fogmosás, az esti tévézés megszokott ritmusa keretezi és hasonlóvá teszi a napokat. Szeretjük a megszokott, ismétlõdõ dolgokat, mert olyankor a tudatalattink dolgozik, a tudatos énünk pihenhet.

Misztikum? Fantasztikus könyvek. Ezotéria. Séta a múzeumban vagy az erdõben. Megfejthetetlen rejtvények.

Önkénteskedéshez sem kell egyházba járni, lehet adakozni, lehet részt venni a ház körüli takarításban. El lehet menni békefenntartónak, vagy ebolás országba ápolónak.

Kapcsolat istenhez. Van, aki azt mondja isten bennünk lakik, van aki azt, hogy valahol fenn a felhõk fölött. Ha bennünk van, de ha kívül is, miért kellene hozzá közvetítõ? Miért ne vehetné fel a telefont az, aki nem jár templomba? És van, akinek ez annyira elvont, vagy félelmetes, hogy nincs is rá igénye, hogy egy teremtõ istenben higgyen.

Extra képességek, mint a kézrátétellel vagy ráolvasással gyógyítás, a nyelveken beszélés, a gondolatátvitel, a levitáció lehet, hogy hasznos tulajdonságok, de kérdéses, hogy valóban léteznek-e. Lehet, hogy bárkiben megvan ez a képesség, csak felszínre kellene hozni. Az biztos, hogy az odafigyelés, törõdés, a masszázs akár gyógyíthat is, ezeket egyházon kívül is meg lehet tanulni.

Az egyház értelme az, hogy a fentieket kész rendszerként, csomagolt termékként kínálja, a dolgok, a tanítások, a tevékenységek összefüggenek, az egyik magyarázza és erõsíti a másikat (pl ha hiszel, a hit által leszel képes gyógyítani vagy alkotni). Ehhez viszont az egyházat is fel kell építeni és fenn kell tartani. A tagok vagy hívek maguk alkotják az egyház testét, és adományaik vagy adójuk által tartják el a közös feladatokat (épületek, vezetõk, tisztviselõk, tananyagok).

Kiváncsi vagyok, mik tettek egyes egyházakat hatalmassá. Honnan erednek az egyes tanok, hittételek, parancsolatok. Melyek voltak azok a tanok, amihez nagy számban csatlakoztak az emberek. Például a szeretet szinte mindegyikben megtalálható. Magyarul: kíváncsi vagyok az egyházak evolúciójára. Talán ezért is ragadtam le az egyiknél ennyire sok idõre.

Nincsenek megjegyzések: