2015. január 19., hétfő

Holt nyelvek

"We're building a C++ application, but we're using Eclipse. Eclipse is a Java application itself, so it needs a Java Runtime Environment (JRE). The article uses Eclipse V3.2, which requires a JRE of V1.4 or higher. If you want to also use Eclipse for Java development, you'll need a Java Development Kit (JDK)."

Angolul van, mégis kínai. Na jó, ha odafigyelek, akkor értem. De az fura, hogy egy Java alkalmazásban dolgozok és fordítok C kódot perl és python scripteket használva. Elszaladt az idõ, és csak kapkodom a fejem.

---
Tegnap a fiammal értekeztünk a finnugor nyelvrokonságról. Azt kérdezte, miért divat most tagadni, hogy a finn és a magyar rokon nyelvek? Mert aki beszéli a finnt, az látja a hasonlóságot. Végül valami ilyen magyarázatot sikerült találnom: a halolaj szagú csendes, visszahúzódó finn rokonokkal nem lehet annyira felvágni, mint egy amerikai nagybácsival, vagy mint egy harcos hun rokonnal. Szeretnénk (vagyis a magyarok azon része, aki nem beszél finnül) úgy átírni a történelmet, hogy jobb rokonságot találjunk magunknak.

Ezzel van egy bajom. Miért jobb egy harcos néppelkeresni a rokonságot? Mi lenne, ha nem a hunok, hanem mondjuk a tálibok lennének a rokonaink? Azonnal feketelistára kerülnénk. Ha nagyon agresszívkodunk, még összefognak ellenünk, és megzabálnak a környezõ országok. Inkább csendbe kellene maradnunk, az óvodában sem szeretik az agresszív gyereket, jobb túlélési stratégia a pofabe.

Nem azt mondom, hogy tagadjuk meg a múltunkat. Persze, kutassuk, kik a rokonaink, de ne a harcos múltunkkal vágjunk fel, ne akarjuk feleleveníteni, ne induljunk lóháton hátrafelé nyilazva az osztrákok ellen, mert a fejünkre dobnak egy atombombát. Nem a történelme, hanem a jelen cselekedetei által kellene az embereket, az országot megítélni. És lehet akármilyen szép történelmünk, ha most nyomorgunk. Lássátok a görögöket, hol vannak most gazdaságilag?

Lehet, hogy a génjeink távoliak, de hogy a nyelv rokon, az (nekem) biztos. Itt van egy cikk, ami felsorolja a hasonlóságokat (közös szavak, ragozás, rag-halmozás, nemtelenség, hangrend, hasonulás). Itt meg másik finn cikk, ami azt fejtegeti, vajon miért nem derogál a magyarnak a finn rokon.

---
Ezek után jobb, ha visszamenekülök a holt (programozási) nyelvekbe. Azoknak tiszta a múltja, és szépen fejlõdnek.

Nincsenek megjegyzések: