2015. április 21., kedd

Menjek vagy maradjak?

Azt veszem észre, hogy megint nem blogolok. Nem fogytam ki a mondanivalóból, de valahogy nem érzem szükségét, hogy itt panaszkodjak. A blogolás mint a bõbeszédûség is valamiféle orális fixáció, talán máshogy élem ki most a szájon át történõ örömöket. Beszélek sokat ismerõsökkel, és zabálok. És mivel jár a szám eleget, nem kell járatnom itt is.

Hogy állok?  A fogyókúrám 0-án áll. Nagyon nagy pocak. Zavar, de nem tudok ellene tenni, hiába az ingyen uszodabérlet, úszok hetente 3x, és squash-ozok hetente 2x, úgy néz ki esténként annyira ég a gyomrom, hogy ennem kell, többet, mint amit lehetne.

Leálltam a kerekasztal beszélgetésekkel. A fontosság érzés miatt hívtam szinte 2 hetente vendégeket. Mióta a szcientológus ismerõsömet jól megfingatták a kérdésekkel, azóta nem igen van kedvem szervezni semmit. Volt egy téma, még tavaly õsz elején, ahova 1 fõ jött el. Aztán télen semmi. A hét végén választott Finnország, a választási eredményeket várni hívtam ismerõsöket, eljött egy finn-magyar pár, senki más. Talán mert a téma nem volt életbevágó. Csak az választhatott, aki finn állampolgár.

Voltam a követségen, a gyereknek hosszabbítottunk útlevelet. Mikor bevittem valami papírokat, egy ismerõs dolgozó meghívott kávéra beszélgetni. Kiderült, hogy kettõs állampolgár nem lehet követségi dolgozó. Lõttek a politikusi karrieremnek?

Mostanában azt szoktam hangoztatni, hogy haza megyek, és mint messzirõl jött ismeretlen ember elvállalom a királyságot. A nevem alapján lehetnék akár Habsburg király is. A fõ programom: Magyarországhoz csatolom Finnországot, vagy legalább Kauniainen várost (kb olyan, mint otthon a Rózsadomb). Ennek is lõttek?

Gondolkoztam a hazaköltözésen. A télen még elvoltam, de most nagyon hiányzik a társ. Regisztráltam finn társkeresõ oldalakon. Nagyon szemét rendszerek, ha nem fizetsz, csak bámulhatod a képeket, de nem írhatsz senkinek. Fizettem, és semmi. Vagy a nevem (a B ritka a finnben, a nevem ritka a magyarban is), nem kellettem senkinek. Haszontalannak éreztem magam. Ugyanazokkal a fotókkal és kb ugyanazzal a szöveggel regisztráltam egy magyar társkeresõn is, ott több sikerrel. Lett belõle borozás, pizzázás, séta a kormánykirakat Várkertben. De nem jó, nekem itt kellene társ, aki este hazavár.

Most egyre jobban hiányzik a családom. Igen, ha lehetne, vissza akarnám csinálni. A gyerek nõ, és nem vagyok ott vele minden nap. Heti 2x találkozunk csak.

A hazamenés gondolatát az támogatta, hogy otthon 3 gyerekem van, itt meg csak 1. A szci "tanácsadóm" mondta, hogy célokat kell keresnem. Találtam is: a gyermekeimet segíteni elindulni az életben. A fiúk 19 évesek, egyik már érettségizett, a másik most fog. A legjobb alkalom, hogy haza menjek, és ott segítsem õket leszakadni a szülõi házról, és kilépni a nagyvilágba. Erre azt mondák: apa ne gyere haza.

Persze, mikor 2008-ban újra kijöttem, megígértem nekik, hogy azért jövök, hogy felnõttként eldönthessék, hol akarnak élni, otthon, vagy visszajönnek Finnországban. Most ezt a lehetõséget törölném el, ha haza mennék.

Na meg az idõsödõ szüleim. Ha otthon lennék, apunak össze lehetne hozni azokat a rég vágyott fotós albumokat. Ha itt vagyok, nem tudok leülni vele fotókat rendezni, szöveget írni alá, és kiadatni. Anyunak is segíthetnék a telket rendben tartani. A kondimnak is jót tenne.

Arról nem is beszélve, ha itt maradok, nem leszek soha vállalkozó. A szociális hálóból kiesnek a vállalkozók. Ha nincs bevétel, ha csõdbe megy a vállalkozás, nincs munkanélküli segély. Otthon el lehetne kezdeni megvalósítani magam. De akarom azt a stresszt, amivel ez jár? Egyszer megpróbáltam, haza költöztünk, és nem jött be. Miért lenne ez most jobb?

Nem alszok jól. Esténként sokat kommunikálok, facebook chat, skype, és ezek belenyúlnak a reggelbe. Aztán 5-6 óra alvás, és a munkahelyen hulla vagyok. De jó lenne, ha a párkapcsolatot, a családot munka utántól lefekvésig, és reggel lehetne élni...

Volt egy ígéretes állásajánlat. A repülõn találkoztam valakivel, aki épp olyan tudású és gondolkodású embert keresett, mint én. Aztán nem lett belõle semmi. Akkora fizetés járt volna vele, hogy megérte volna haza menni. Akár 2 hetente ki tudtam volna járni látni a lányomat. De ha felszámolom a lakásom, hotelbe vittem volna? Nem az igazi.

Most itt vagyok megrekedve, megint azon gondolkozok, hogy hogyan tovább. Mindig vissza a kályhához. Ki kellene ülni a tengerpartra, egy sörrel a kezemben... Ha itt lenne társam, eszem ágában se lenne költözni.

3 megjegyzés:

Jyrki írta...

Yksi vaihtoehto yrittäjäksi voisi olla nss. kevytyrittäjyys, ks. http://www.ukko.fi/

Jos olet ammattiliiton tai työttömyyskassan jäsen, kannattaa tarkistaa sieltä, miten mahdollinen "yrittäjyys" Ukko.fin kautta vaikuttaisi työttömyysturvaasi. En oikein ymmärrä Ukon toimintaa. :)

Myös tietyissä tapauksissa työskentely/yrittäjyys Osuuskunnassa antaa oikeuden työttömyysturvaan. On käsittääkseni olemassa osuuskuntia jotka toimivat netissä.

Minulla oli joskus toiminimi ja olin "yrittäjä" - kun lopetin toiminimen, työttämyyskorvauksen, peruspäivärahan, sai kolmen kuukauden karenssin jälkeen.

Ehkä sinun kannattaisi kysyä ELYstä vinkkejä.
https://www.ely-keskus.fi/web/ely/yrityksen-perustaminen#.VTd3lp2UddY

Naisasiat: jossain vaiheessa ei enää välttämättä kaipaa kumppania, vaan omaa rauhaa ja sitä että voi elää kuten huvittaa.

Betond írta...

Kiitos Jyrki. Yrittäjyyttä pitäisi helpottaa. Verotusta, aloittamista, ja perheenjäsenten sosiaaliturvaan menettämistä.

Naisasiat: niin ehkä on, nyt puuttuu jotain kovasti.

Jyrki írta...

Ainakin ennen yrityksen perustamiseen sai starttirahaa, varmaan nykyisinkin. Minäkin sain aikanani, en vain ollut yrittäjähenkinen.

Juu, ymmärrän, eihän yksin eläminen ole kivaa eikä töistä ole kiva tulla tyhjään kotiin. Mutta jossain vaiheessa voi tulla sekin, että yksin on kivaa, jee! :) Monet naiset tuntuvat mielellään elävän yksin. Vaikka kannatankin eroperheissä vuoro viikko systeemiä, välillä ei milllään jaksaisi tehdä ruokaa.

Voihan olla että Unkarissa voisit paremmin.