2015. április 10., péntek

T1

Most csak simán fáradt vagyok. Erre mondják, hogy tavaszi? Miért, mi van tavasszal? Kizöldülnek a fák (és tényleg, már rügyeznek nálunk is, otthon meg már virágoztak a hét végén), nyílnak a virágok, többet süt a nap, ergo többet megyünk ki a szabadba letüdõzni a friss levegõt, ergo jobban elfáradunk, mint amikor télen a kanapén bebugyolálva bámuljuk a dobozt. Vagy a laposképernyõt. Na meg a szerelem. Nem tudom aktivabbak-e vagyunk tavasszal, de jobban megjön a kedv a "minden madá-ár társa-at váálaszt"-ra, az is elfáraszt. Nekem meg a sok utazás szívja ki minden energiám. Ki vagy le? A víz is, amiben úszok. Úszom?


Az alanyi és tárgyas ragozásról, meg az elõljárók jelentésmódosító hatásáról beszélgettünk egy félig finn csajjal a magyar kedden. Hiába tud magyarul, ha nem érti mi a különbség a meginni, kiinni, leinni, beinni, átinni, elinni, ráinni. A problémát az okkozza, ha használni kell ezeket. Lehet, hogy így vagyunk mi is a finnel? Van egy olyan rétege a nyelvnek, amit nem látunk, mert nem is tudunk róla? Ilyen lehet a snadin slangi, meg nekem a partitív.

Nem, most nem simán fáradt, inkább hulla fáradt. Elmennék haza aludni, de még le kell rendeznem az indiaiakat.

2 megjegyzés:

Jyrki írta...

Moro,

kirjasuositus tähän väliin. :)

Ruben Pons: Elämä kuin bolero, löytyy varmaan lähikirjastosta. Pons on Suomeen naisen perässä päätynyt mies, kirja on faktaa ja fiktiota.

Tsemppiä liikuntaan! Juu, eihän tätä Suomen säätä tahdo jaksaa.

Jyrki írta...

Niin, kuubalainen mies.

Jo toinen kommentti. :)