2015. május 13., szerda

Autó eladás utáni várakozás.

Mint mondottam volt, tegnap megszabadítottak a gépjármûvemtõl vala. Felmerült egy aprócska alkalom amin aggódhatnék.

Finnországban a vevõ kötelessége regisztrálni azaz nevére íratni az autót. Az eladó persze kap róla egy igazolást, jó esetben egy adás-vételi szerzõdést, de ez nem kötelezõ, vagy a regisztrációs lap fénymásolatát, amit az eladáskor aláír. A jószándékú vevõ ezzel beballag a legközelebbi vizsgahelyre vagy biztosítóhoz, és nevére íratja az autót. Az eladónak az eladás napján megszûnik a biztosítása (a már befizetett díjat jóváírják) és az autó adót is visszakapja azokra a napokra, amikor már nem õ volt a tulajdonos. De mi a helyzet, ha a vevõ nem jószándékú, és nem regisztrálja az autót a nevére, hanem szétszedi és eladja alkatrésznek, vagy a régi tulaj nevében gyorshajt, gyûjt mikuláscsomagot, vagy megy gyilkolni? Hát akkor a kedves jóhiszemû eladó kapja a bírságot, az idézést, vagy a terrorelhárítókat, és magyarázkodhatik, hogy kérem, az autót elvitte a télapó.

Elvileg, ha szétszedik az autót, akkor le kell adni a rendszámot. Ez a tulajdonos feladata. Ha a tulajdonos váltást a vevõ nem jelenti be, akkor hogy az ördögbe adjam le azt, ami már nincs nálam, de a hivatal szerint még az enyém?

Ergo, még mindig túlságosan jóhiszemûek a finnek, még mindig reménykednünk kell, hogy nem húznak le egy ilyen alkalommal gonosz külföldi maffiózók, és hogy ha tényleg megtörténik az aggodalom tárgya, majd a jóságos hivatalnokok elhiszik az igazat.

Felhívtam a biztosítómat, hogy tudom leállítani a biztosításomat, hogy a (magas) biztosítást, amit a jövõ hónapra már kiszámláztak, ne kelljen befizetnem, hogy aztán visszautalják. Azt mondták, hogy várjak két hetet, a vevõnek 1 héten belül regisztrálnia kell, ha két hétig nem történik meg, vigyem be az eladást igazoló iratot. Hát akkor 2 hét nyugi, vagy para.

Nincsenek megjegyzések: