2015. július 4., szombat

Többségben a ritkaság

Az alábbi gráfelméletes/hálózatos cikk megmagyarázza, miért tûnik úgy külföldrõl, hogy nagy gáz van otthon, és mikor otthon járok, miért nem érzem ezt annyira.

http://www.technologyreview.com/view/538866/the-social-network-illusion-that-tricks-your-mind/

A helyzet az, hogy becsapás áldozatai vagyunk, a cikk magyarázza meg miért. Azért, mert az az információ, ami gyakrabban ér el minket, többségi információnak tûnik, pedig nem az.

Mert innen kívülrõl az látszik, hogy a Fidesz így lenyúlja az államkasszát, meg úgy épít piramisokat, meg adja oda a rokonoknak a szolgálati lakást, meg agymosást végez nemzeti konzultációs jelszóval. Innen a kis ellenállók plakátháborúja, pereskedése hatalmasnak látszik, és nem érteni, miért nem történt még meg a kormányváltás.

Azért, mert az az információ jut el hozzám gyakrabban, vastagabb szávszélességgel, és válik fontossá, amit a média vagy a közösségi háló gyakrabban sugároz. Kevés a kapcsolatom Magyarországgal, csak a face, meg az a kevés internetes újság marad, nekem a többségi információ a kormány-fikázás. Otthon viszont az emberek egy csomó más dologra is odafigyelnek: nem jár a metró, már megint beállt az Árpád fejedelem útja, a Gizinek új kiskutyája született... s így nekik ez a "fontos" többségi információ épp csak eléri a tudatát, de nem válik meghatározóvá. S ezért csodálkozom, hogy lehettek annyira birkák, hogy még mindig rájuk szavaztok.

Tessenek egy kicsit külföldre menni, mindjárt megváltozik a világnézet! Vagy megválogatni, hogy kit követünk a szociálista hálón.

Nincsenek megjegyzések: