2015. augusztus 10., hétfő

Uber - jelentsd fel

Finnország túlszabályozott, tudja ezt a kormány is, mikor bejelenti, hogy csökkenteni akarják a szakszervezetek hatalmát. Nem így mondja, de ez a lényeg. Megöli az innovációt, a megújulást az, hogy mindent le kell egyeztetni a szakszervezetekkel. A béreket, a munkaidõt, mindent, ezért a munkahelyek nem is szeretnek rendes munkaerõt felvenni, virágzik a "takarító konzulens biznisz", amikor csak meghatározott idõre (egy projekt idejére) kapsz munkaszerzõdést, kiközvetítenek egy kiközvetítõ céghez, aki kiközvetít a munkaadóhoz.

Na erre itt a következõ, az engedélyek. Lángosautós ismerõs meséli, hogy hónapokba telt, mire minden engedélyt megszerzett, hogy a finneket éjjelente, buli után részegen egészségtelen magyar kajával (sic! lángossal) megetesse.

A taxizás is engedélyköteles, és baromi drága. Tõlem eljutni a reptérre egy fél repjegy ára (75 euro), vissza ugyanannyi. Ha csak a benzinpénzt számolom, kb 5 euro. Kedvem lenne ismerõsöknek felajánlani, hogy benzinpénz és csekély borravaló ellenében olcsóbban, gyorsan kiviszem õket a reptérre, ha utaznak. De ez Finnországban illegális. Mint ahogy illegális a nekem adott kultúra-utalványból a gyerekemnek Disney a jégen elõadásra jegyet venni, vagy a családomat elvinni moziba. Kapják be.

Most az Uber-t szorongatják. A rendõrség felszólítja a lakosságot, ha Uber szolgáltatást nyújtó autót látnak, jelentsék be a rendõrségen. Itt az errõl szóló HS cikk (finnül).

Végre itt van valaki, aki versenyképességre kényszerítené a finneket, legalább a taxisokat, erre megpróbálják erõbõl lenyomni. Életben hagyni, lélegeztetõ gépen tartani a mamutot öngyilkosság. Bebetonozzák vele a hatékonytalant. Persze a madár etetés is tilos, mert ha hozzászokik az etetéshez, szegény madár elpusztul, ha abbahagyod. Ugyanezt a szabályt kellene alkalmazni az erõvel életben tartott rossz vállalkozásokra is. Drága a munkaerõ, drága a benzin, az alkohol. Az emberek, ha tehetik Tallinba járnak bevásárolni, a többi meg szív, mert ide nem jut be a versenyképesség. Nemzetözi boltok közül is csak a Lidl tudott megjelenni, sehol egy Tesco, Auchan, vagy Aldi.

Azt hiszem egyet értek a kormánnyal, versenyképessé kell tenni Finnországot. Igen, ha nem lenne ez a baszakodás, elmennék Uber sofõrnek, úgysem tudok aludni éjjelente, vezetni meg szeretek, pénz meg kell, mert a számlákat valamibõl fizetni kell.

Nincsenek megjegyzések: