2015. szeptember 23., szerda

Repjegy ára gyorshajtásért

Tavasszal bedöglött Piroska, a régi autóm. Pontosabban nem bedöglött, hanem az alváz rozsdásodás miatt megbukott a vizsgán. Akkor a becsült ára 400 euro lehetett egészben, rá kellett volna költeni 3-400 eurot az alváz meghegesztésére, s lett volna megbízható, bár kopott autóm még 1-2 évre. Havidíj mentesen (a biztosításokat és a benzint nem számolom ide, mert azt fizetni kell, bármilyen autóm van is).

Az új autót hitelre vettem, havonta fizetek érte 120-at 4 évig. Plusz a biztosításokat meg benzint, mint a réginél. Örültem neki, mert facelift történt, managerként mégis jobb kiszállni egy újszerû autóból, ha öltöny-nyakkendõben valahova menni kell. Megbízhatóbb (?) is. Van benne sebességtartó, amit ha bepöccintek, tartja a megengedett sebességet, és nem fordulhat elõ, hogy gyorshajtásért megbüntessenek. Mert spórolni kell, bírságra igazán nem futja. Ráadást most levitték a sebességtúllépés toleranciáját 10%-ról 5%-ra, felemelték a közlekedési bírságok összegét, és megnövelték a trafipaxok számát, a gazdasági válságra való tekintettel - kell a pénz a kincstárba.

Havidíjas facelift, mégis örültem neki, mert azt írta a mûszerfalon, hogy a következõ szervíz 20.000 km után esedékes, nem kell rá egyhamar költeni. Erre megjelent a múlt héten egy felirat: CHANGE OIL SOON. Felhívtam a márkaszervízt, ahol azt mondták, annyi benne a kilométer, hogy most esedékes nem csak az olajcsere, de egy nagyobb szervíz is, ami 600 euro. A másik, olcsóbb szervíz megcsinálta 530-ért, kicseréltek még egy két apró dolgot, máris 660 eurot fizettem, s jövõ héten vihetem vissza újabb 300-ért kicserélni az ablakmosó motorját, meg visszatölteni a légkondiba a hûtõfolyadékot, meg még mittudom én mit, mert nem volt alkatrész, de megrendelték. Azaz jó 1000 euro körül fizetek csak azért, hogy 1-2 évig ne legyen vele nagyobb baj.

Drága az autó! Talán jobb lett volna, ha buszbérletet veszek?

Erre nesze, tegnap jön egy bírság, valahol valamikor nagyon siettem, szerintem a lányomért az iskolába, 140 eurós büntetés, és érzésem szerint nem ez az egyetlen speeding amit az elmúlt 2 hétben elkövettem. Tegnap is ott állt egy fehér autó a domb alján, ahol épp meglendül a kocsi, 60-es táblánál 70 körül mehettem. Hiába a sebességtartó, ha nem kapcsolom be.

Most azon gondolkozok, hogy mit is csináljak. Ha csak parkol az autó az udvaron, akkor nincs benzinpénz, nincs bírság, akkor sétálhatok a buszig meg vissza, mozgok is, gondolkodhatok is, elolvashatom a buszon a Sanomatot, amit egy akció keretében megint ingyen hoznak, s megint olvasatlan megy a kukába.

Nem megy ez a spórolás, az autó leszívja minden tartalékomat, a lustaság és luxus baromi sokba kerül. Talán jobb lett volna 400-ért felújíttatni a régit, arra mindennel együtt kevesebbet költöttem.

Nincsenek megjegyzések: