2016. január 10., vasárnap

Töpörtyűkrém szalonnával

Most a kilókról akarok szólni. Vannak itt olyanok, akiket ez érint? Mármint rajtam kívül? Te például hány kiló vagy? Igen, te, aki olvasod. Nő vagy és több, mint 60 kiló? Férfi és több mint 75? Rossz hírem van. Túlsúlyös vagy. Sőt, lehet, hogy kövér. Nem ismerlek, de hát néha te is ráállsz a mérlegre, ugye?

Na most elmondom mire jöttem rá. Arra, hogy ez az egész túlsúly mizéria, a kalóriaoldalak, az ajánlások mind egy nagy átverés. Azt nem mondhatom, hogy összeesküvés, mert ennyi sok ember nem tud összeesküdni ellenünk, földlakók ellen, de érted, itt minden ellenünk van.

Egy az, hogy megmondják, mennyi az ideál. Nőknál kb 60, férfinél kb 75. Hát ez elérhetetlen. Ez nem lehet az átlag, ha az emberiség 80%-a ennél nehezebb. Akkor lehetne ez az átlag, ha beleszámolnánk a bébiket, a gyerekeket, az afrikai éhezőket, és a föld alatt pihenő csontvázakat. Tehát nem valós amit állítanak, hogy az ideális, az átlag ennyi. Nekem pl sokkal jobban bejönnek a 70 kilós csajok, mint a 60. Na jó, az is jó, ha izmos, meg minden, de a 70 nőies. Elhitetik velünk, hogy az átlag ilyen kevés, hogy ez az ideál, és egész életünket frusztációval, idegbajosan élhetjük, hogy mi kövérek vagyunk, és folyton bűntudatunk van, ha megkívánunk egy szelet dobostortát. Aki pedig tele van félelemmel, az irányítható. Annak megmondhatják, hogy hogyan éljen, mit egyen, mivel tud lefogyni. Diétás kajákat, fogyasztó porokat, kondibérleteket, tévéshopos haserősítőket, felülést és fekvőtámaszt segítő gépeket, sőt, futócipőket!!! biciklis ruhát és kobakot, pulzusmérős órát, kalóriaszámoló és testzsír százalék mérő mérleget sóznak ránk drága pénzen, mert tudják, hogy a "tehetetlenség" a dolgok természetes rendje, ha nem traktálnának bennünket reklámhadjáratokkal, mi a nyugalmat választanánk.

Kettő, a tévében főzős műsorokat sugároznak. Felhergelik az ízlelőbimbóidat, az orrodat, a gyomrodat, szóval az érzékeidet, mikor a nagymellű Nigella vagy a hazai Stahl Judit (megy még a programja?) az orrod előtt főz látványosabbnál látványosabb ételeket, de mivel a szag, az íz, az érzés hiányzik, kényszeresen tömöd magadba a töltöttkáposztát vagy ha az sincs, a csipszet. Fokozzák a frusztrációt. A tévében bemutatott főzést ugyanúgy be kellene tiltani, mint a tévében bemutatott széklet ürítést.

Három, megmondják, hogy hogy egyél, mit egyél. Azt mondják sokszor egyél keveset. Ez a legnagyobb hülyeség! Ha valaki a kilókkal kűzd, annak nem többet kell enni, hanem kevesebbet. Baromi nehéz megállni, ha az ember reggel bundáskenyeret csinál, hogy a 4. szelet után ne egye meg a hatodikat is, és ne vastagon kenje rá a házi baracklekvárt, vagy urambocsá, fokhagymával egye lekvár helyett. Már az egyszeri étkezéssel is nehezen bírkózunk meg, ott vannak az ösztöneink, kaja van előttünk, energia kell a túléléshez, hát eszünk. De ha ezt ráadásul naponta 5x kell eljátszani, hogy korlátozzuk magunkat, teljesen meg fogjuk útálni saját magunkat, mert nem adunk eleget enni, sanyargatjuk a testünket. Hát nem jobb, ha nem 5x, csak naponta 2x veszekszünk magunkkal?

Gondolj bele, kedves olvasó, ha csak naponta 2x ennél kiadósan, mennyi férne a hasadba? Tegyük fel napi 5x eszel rendesen, odafigyelősen, az 5x400 kcal, összesen 2000. Ez már elég szigorú diéta, a kalóriaszámoló oldalak szerint (az alap energiabevitel sport nélkűl 2100 ha nő az áldozat, 2600 ha férfi. Mi lenne, ha naponta csak 2x étkeznél? Képes lennél egyszerre megenni 1000 kcal-t? Ugye, hogy megszenvednél érte? Sokkal könnyebb megállni 800-nál, mint naponta 5x 400-nál. És 2x 800 kcal, és itt jön a matematika csodája, az még csak 1600 kcal, és marad hely annak az egy szelet dobostortának is (400 kcal) !!! Ujjé.

Van itt még valami. Az éhezés. Az ugye rossz? Hát nem. Éhezni emberi dolog. Most már a dietetikusok is kezdenek rájönni (kezdenek?), hogy néha kell kicsit éhezni is. Olyan ez, mint az alvás: az agy akkor regenerál, akkor tisztítja ki a melléktermékként keletkező proteineket. Mi van, ha a gyomorba folyamatosan kaja érkezik? Megmondom, ugyanaz, mint amikor folyamatosan a számítógép előtt ülsz, és nem mozogsz. Hozzászokik, eltunyul, ellustul. Jön egy kis éhségérzet, máris jelez, mit jelez, könyörög, hogy elviselhetetlen a fájdalom, adj enni. És a jól beprogramozott egyed megy, mert eszébe jut a program, hogy többször keveset, és már pakolja is meg, hogy szegény gyomorka ne jajgasson. Hát így tett az a 430 kilós brit pasi is. Éhségérzete volt, evett. Kikiáltották az éhséget rossznak, száműzni való ellenségnek. Kipróbáltam, koplaltam. Az első 3-4 nap nehéz volt, de nem kibírhatatlan. És aki elmegy lébőjt kúrára? Vagy aki húsvét előtt 40 napig böjtöl? Azokkal mi van? Azok érezni akarják az éhséget, vissza akarják szoktatni a gyomrukat a normális, emberek számára normális rendhez, hogy vannak üresjáratok, amikor a gyomor pihen, nem emészt, nem termel gyomorsavat, sem nem kell cukrot lebontani, így a hasnyálmirigy is pihen (gyerekek, ezt most találom ki, nehogy emiatt elkezdjetek változtatni az étrendeteken, mert aztán ki tudja milyne cukorbajotok lesz, aztán rámkenitek, szóval vigyázzatok mert ez amit írok nem tudományos kisérletekkel alátámasztott tény, csak buta gondolatmenet).

Szóval szerintem együnk naponta 2x kiadósat, egy ebédet és egy vacsorát, akik este inkább aludni szeretnek, és nem élvezkedni, azok gyenek reggel többet és délben, és közte igenis engedjük magunkhoz az érzéseket, az éhséget, hogy elvégezhesse a dolgát, kiüríthesse a gyomrot, aztán a beleket, mert az éhség nem ellenség. Az ellenség a tévé és a dietetikus, és a konditermes, és a közértes, és a tévés, akik programoznak, akik az érzékeinkre és a tehetetlenségre hatva terelgetnek bennünket a kasszán keresztül a koporsóba.


Éljen a forradalom!

Ma reggel töpörtyűkrémes fehérkenyeret ettem szalonnával és lilahagymával.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A csángó napirendben csak a napi kétszeri étkezést ismeri.Persze a megváltozott társadalmi.gazdasági körülmények ezt is kikezdték.
Reggelizést mint nálunk nem ismerték.11 és 12 között reggeli-ebédeltek.
Vacsorára aztán bőséges teríték került.Ráértek eszegetni sokfélét akár sokat is.
Akik messzire mentek,elutaztak azok elindulás előtt "frustukoltak".vitték magukkal az ennivalót bugyorban cekkerben,kosárban,stb
Gyerekek iskolába menet előtt szintén bekaptak valamit :tejet,karé kenyeret /ha került,valami rávalóval/
Még sem jellemző rájuk az elhízás.Én nem láttam kövér csángót,igaz soványt se sokat.
Ja! Az igazsághoz hozzátartozik,hogy közben keményen dolgoztak /dógoztak nem számítógépen.legfeljebb valamilyen masinán/val/.