2016. március 19., szombat

Finn zenék

Kedveseim, most veszem észre, hogy elhanyagoltalak benneteket, nem frissítettem finn zenei ismereteiteket egy ideje. Nálunk ez természetes, nap mint nap folyik a csapból, a rádióból (a kedvenc műsorom címe aapulypsy, azaz reggeli fejés, és a fejőnőknek szól), az Emma gálából, meg már a youtube-ról is. Néha meglepődöm milyen színvonalas zenét csinálnak ezek a halszagú rokonok.

Itt van mindjárt a Teflon Brothers, akik finn anti-pop zenét játszanak, fülbemászó dallamokkal. A szöveg értése nélkül is hordoz némi humort és élvezeti értéket.


Aztán itt vannak ezek a fiatal hiphop művészek, a JVG, akik kimondottam táncolható diszkó zenét raktak most össze.


Erre a fiatalemberre érdemes odafigyelni. Nem tudom ki tolja a szekerét, de aki ilyen arccal és hanggal képes az egész 2015-ös nyarat képes végigterrorizálni ezzel a dallal, nagyon tudhat valamit. Lehet, hogy a finnek szemében megvalósítja a szerethető antihős figurát (akinél bárki csak szebb és jobb lehet). Mindenesetre sok "menő" videója van, tessék tallózgatni. Ez a dala arról szól, hogy nyáron elmenekül Helsinkiből Hankoo-ba, ami svéd város az ország délnyugati tengerpartján, kb félúton Turkuba. Vadelmavene a szám címe, ami eper-hajót jelent. A nagy válság idején a finnek nyáron svédországba mentek hajóval (vadelmavene) epret szedni, és mivel ott jobb volt, ott is maradtak (ma is él a kifejezés, hogy vadelmavenepakolainen, vagyis eper-hajó-menekült). Szóval a fiatalember nyáron svédesedni akar. Vagy valami ilyesmi.


Ezekről a fiatalokról (TCT) nem sokat hallani a rádióban, bár a zenéjük egyszer használható tánczene.


És végül egy igazán tehetséges fiatal csaj, a (több videójában meg az idei Emma gálán) kék hajú Sanni, aki nagyon nagyon fiatal, mindösze 93-ban született, és kinézetre intelligens és tudja mit csinál. Ezzel a számával Emma szobrot kapott női szóló kategóriában.


Természetsenvan még sok új befutó, meg régi kedvenc, pl Chisu, szintén intelligens zenével, ahol a szöveg értése új fénybe helyezi a látványt (politikáról, gazdasági válságról, alkohol-adóról énekel).


Anna Puu arról énekel, hogy nemsokára mind szabadok vagyunk. Érdekes kérdést feszeget: lehet-e a temetést lemondani, mint valami előre megbeszélt értekezletet.


Ennek a csajnak meg csodálatos hangja van. Itt extra.

Nincsenek megjegyzések: