2016. július 9., szombat

Alvással kapcsolatos tévhitek

...amolyan pesszimista módra.


Ha hamarabb lefekszem és tovább alszom, kevesebbet vagyok ébren és kevesebbet zabálok. Ha mondjuk 10-kor lefekszem, elmarad az éjféli nassolás (chips, kóla), de már 4-kor felébredek, és ha nem sikerül visszaaludni, akkor 5 órakor éhes vagyok (reggeli), 9-kor ebédidő, és délre jöhet a vacsora, nap további része tele extra kajálással.

Minél többet alszom, annál jobban regenerálódik a szervezet. Logikus, de minél többet alszom, annál jobban tele van reggel a hólyag, és hamarabb felébreszt.

Minél korábban ágyba bújok, annál hamarabb el tudok aludni. Persze, ezt várnánk, de ha 9-kor lefekszem, és 11-ig forgolódok álmatlanul, kénytelen vagyok felkelni, írni egy blogbejegyzést, vagy kiszámolni a havi költőpénzt, és később, 2-3 körül alszom csak el. Ha már éjfélkor lefekszem, negyed 1-kor már mélyen alszok.


Minél korábban elmegyek aludni, annál kevésbé kell reggel kapkodni. Ha tegyük fel elalszom már 9-10 között, reggel 3-4 között ébredek fel. Ha valami csoda folytán visszaalszom, a következő ébredés 9-8 között jön, és ha be akarok érni a munkába, kapkodni kell. (Normál estéken éjfélkor fekszem le, és 6-7 körül fent vagyok.)

Az éjfél előtti alvás jobban pihentet. Lehet, de felbassza az agyam, hogy nem láttam a meccs vagy a film végét, amitől az egész napom pocsék utána. (És egy csomó idő megy el, hogy megkeressem a tegnap esti filmet, pl a könyvtárba előjegyezzem, amiért aztán jön a főnök és baszogat.)

Az agy alvás közben regenerálódik, tisztul, felfrissül. Nekem mintha fordítva működne, hosszú alvás után fáradtabb, lomhább vagyok, nehezen indul a nap, semmit nem találok.

Az alvás pihentet. Francokat. A nem alvás, a bambulás pihentet. Álmomban, ha démonokkal, rendőrökkel vagy ufókkal harcolok, az nagyon kifáraszt mind fizikailag, mind szellemileg reggelre.

Az alvás előtti séta segít hamarabb elaludni. Francokat. A fájós csípő meg talp, sőt, a felfokozott vérkeringés nem hagy elaludni. Ugyanez igaz a szexre is, utána 1-2 órát számolni kell a pénzt, vagy meg kell nézni még egy filmet, hogy lenyugodjanak az izmok. Mondjuk ez utóbbi elég ritka...

Az alvás előtti szellőztetés segít elaludni. Ha oda kell menni az ablakhoz, az mozgás, a lefekvés előtti mozgást meg már megbeszéltük.

Nyitott ablaknál jobb aludni. Annak, akit a hideg nem zavar. Ha forgolódás közben lerúgom a takarót, a hidegre (fázik a lábam) felébredek, és általában nem tudok visszaaludni, el kell menni pénzt számolni vagy csipszezni. Ha meg meleg van kint, hajnali 3-kor felébresztenek a madarak (nyitott ablaknál nem tudom leereszteni a fénykizáró sötétítő rolót), vagy a világos (nyáron 2-kor kel a nap).

Ha nap közben sportolok, este jobban alszom. Épp fordítva. A bedurrant izmok miatt mindenhogy kellemetlen aludni, forgolódok, ami egyáltalán nem pihentet.

Tele hassal nem jó lefeküdni. Ha éhesen fekszem le, az éhség miatt 1-2 órán belül ki kell menni enni valamit. Ha lefekvés előtt eszek valamit, a vérkeringés lemegy a hasba, az agy hamarabb kikapcsol, és hamarabb elalszom.

Van, amit kihagytam?

Nincsenek megjegyzések: