2016. július 24., vasárnap

Elemezzünk

Két és fél hónapja, azaz 11 hete mondtam, hogy elég a pocak, és lefogyok. Voltam már 113 kiló felett, de akkor épp csak 111.5, onnan indult a kalóriaszámolás. Kezdetben AKCD diétás port használtam, ami 2 hétig tartott, utána csak arra próbáltam odafigyelni, hogy 1800-2000 kcal körül egyek naponta. Itt az eredmény: szabadság után 106 kiló alatt a súlyom. Ma reggel 105.6. Az majdnem 6 kiló 11 hét alatt. Felírom a büszkeségfalamra.

Van, amit nem értek, de nem baj. Pl azt mondja szinte minden kalória kalkulátor, hogy az alap kalória igényem 2500-2700, de ha ennyit ennék, nem hogy szinten maradnék, de híznék. A görbéim szerint 2050 kcal (ez már a sporttal korrigált érték) esetén tartom a súlyom, alatta fogyok, felette hízok. Tiszta.

A kajákat felírom, mit ettem, mennyi grammot, annak mennyi a kalória értéke, és nap végén összeszámolom a napi fogyasztást. Eléggé szór, van, hogy nem bírom megállni a pizzát, vagy a keddi squash után (800 kcal fogyás) jóval éhesebb vagyok. Ez belefér. Az átlag a lényeg.

Könnyebb számolni, ha kész kaját veszek, mert a dobozon általában rajta van az energia. A McDonalds is jó, mert az interneten fent van. A saját főzést is lehet számolni, de minden hozzávalót mérni kell, táblázatokban keresni mi mennyi kalóriát tartalmaz, aztán a kész étel súlyát lemérni, így megvan, mennyi 100 grammra. Aztán mérem, hogy mennyit eszek belőle. Ma pl 3 palacsinta, 135 gramm x 190 kcal (ennyi jött ki a hozzávalókból, meg a sütéskor elfogyott olajból) 3 evőkanál kakaóval (30 g x 370 kcal), meg a hozzá (száraz volt) elnyalt saját áfonyalekvárral (90 kcal) összesen 458 kcal volt. Azért az sok, meg mennyiségre kevés vacsorára, de ez egy ilyen nap volt (a vidámpark után kotipizzát ettünk...). De sokat mozogtunk.

A sport egy kicsit nehezebb. Az alap mozgást nem számolom, csak ha valamit huzamosabb ideig csinálok, mint pl ma a vidámparkot. 3 óra mászkálásra számoltam kb 3-4 kilométer sétálást. Aztán lehet, hogy a hullámvasutazás többet fogyaszt, de nehéz felmérni. A squash, úszás, biciklizés kalóriája fent van a neten, ezekre van kalkulátor, csak arra kell odafigyelni, hogy amint mennek le a kilók, egyre kevesebb kalória fogy el ugyanannyi mozgástól: kevesebb súlyt cipelek.

És a pozitívumok: a derekamról lement 7 centi, a csípőmről is legalább 5, az övemet 2 fokkal beljebb tudom becsatolni. Messze még a cél, ezért nadrágot csak egyet vettem a kifogyott farmer helyett.

És itt a grafikonok, a száraz tények, magukért beszélnek. A fogyás görbén látszik (trendvonal képlete), hogy ha heti fél kilót akarok fogyni, akkor 111 kilokalóriával kevesebbet kell ennem minden nap. A nulla szinthez 2060 kcal tartozik, tehát a fogyáshoz napi 1950 kcal-t vagy alatta kell ennem. Hogy időnként beleférjen egy kis "bűnözés", sör, vagy chips, inkább 1850 körül eszek. Pontosabban kb 2050-2200 körül eszem, és megpróbálok legalább 300 kcal-t elégetni valami mozgással. Nem mindig sikerül. (1 km gyaloglás a 107 kilómmal 98 kcal-t éget el, 100 m mellúszás kb 42-t.)




A másik görbén látszik a megingás, be is karikáztam: néhány hét fogyás után elfogyott az erőm, jött a nyomorultan-érzem-magam szakasz, meg a mindenféle fájdalmak, majdnem feladtam. Na akkor jóval 2000 kcal fölé ment a napi enegria, el is kezdtem hízni. Akkor jött a dohányzásról leszokáskor használt módszer: a célok, mit akarok elérni, miért csinálom ezt a szenvedést. Mert nem elég most odafigyelni a kalóriákra, ezután mindig figyelni kell, ha nem akarok pufi-lufi lenni, zsírtojás, és ha nem akarok infarktust, meg egyéb egzotikus betegséget.

Egyszóval nem könnyű számolni, meg követni, de érdemes, mert a mérnők-agyam ezt, a táblázatozós, számolós módszert érti, és amint látni, működik.

A következő cél: 105.5 kiló a hó végén, aug végén 103, szeptember végén 102 kiló. Na az kemény menet lesz, mert jön az ősz, a sötét, lesz zabálás biztos, meg chips is, meg drágább lesz a paradicsom, a gyümölcs...

Nincsenek megjegyzések: