2016. július 26., kedd

Orvos belõlem -- avagy zsír a májban a fogyástól

Ezt magam ollóztam össze, szóval nekem igaz. Fogyok, és fáj a derekam. Az én drága fõnököm, aki kb korházi onkológus, vagy radiológus, vagy hasonló, mondja, hogy ne parázzak, ez nem rák, ez csak elvonási tünet. Csodálkozom egy hetet, mert már mióta nem dohányzok, hogyhogy csak most jelentkezik az elvonás? Ennyiben maradtunk, szabadon parázkodok tovább, õ meg elment szabadságra.

Eltelik a szabadság, sem a finn dokinéni, aki észt származású, sem az ultrahang, sem a napsütés, sem a fogyás nem vígasztal, keresem a "fényes máj" tünet okát. Nehéz, mert sem ultrahangom, sem vérvételi lehetõségem nincs, sem nem látok magamba. Nincs cirózisom, az biztos, a dokinéni azt nem mondta, csak azt, hogy kövér embereknél normális, ha a máj világos képet ad az UH-on, mert sok a sejtek között az apró zsírcsepp.

Már egy hete googlizok, finn nyelven semmi, csak valami ijesztgetõs oldalak, hogy ebbõl 20% valószínûséggel alakul ki nem-alkohol-eredetû májelhalás, vagy mi. Hurrá, újabb rettegnivaló. A gond igazából az, hogy ha nincs meg az oka, hogy miért fáj a jobb derekam, és miért csak egy oldalon, akkor valami olyan bajom van, amire még nincs gyógyír... Szóval magyar google, fényes máj, erre jön is az okosság, mindig is tudtam, hogy a magyar orvostudomány (még minding) veri a finnt, akik még a gyógyteákat sem ismerik. (pl itt nem lehet kapni semmi macskagyökér vagy hársfa vagy hurutoldó teákat, nem is forgalmazhatott ilyet a magyar online teásbolt, pedig lett volna rá kereslet, fõleg télen). Na azt mondja a weboldal, hogy erõs fogyás után lehet ilyen az ultrahangos kép, mert a fogyáskor lemenõ zsírt a májnak kellene lebontani, de az nem gyôzi olyan gyorsan. Erõs fogyás folyománya lehet a diabétesz, szóval jó vigyázni, és nem szabad semmi alkoholt inni, mert akkor jön a cirmos cica. Tudsz követni? Cirózis, természetesen, csak kiváncsi voltam, ébren vagy-e.

Magyarul túl gyorsan fogyok. Május 9 óta, kb 2 és fél hónap, 6.4 kiló. Sok az?

És mivel a májban ideiglenesen felgyûlik a zsír, az nagyobb lesz, amitõl fáj, mert nem fér el. S hogy én mit paráztam rákon, meg nem diagnosztizált betegségen... Mindenesetre feketepont a dokinéninek, mert legalább arra felhívhatta volna a figyelmem, hogy méregtelenítsek, meg hogy ne igyak, meg hogy ne egyek zsírosat (fáj is a bal vállam minden evés után, az epére utaló tünet), meg egyek elég fehérjét, az segít a májon, állítólag.

Gyerekek, ha így haladok tovább, beiratkozok az orvosira, és életeket fogok menteni, nem csak lelki bajoktól, mint eddig, meg magamtól, hanem testileg is. Szép új célok, szép új jövõ. Rettegjetek!

Nincsenek megjegyzések: