2016. december 22., csütörtök

Eltûnt egy misszionárius?

Mindig is csodálkoztam, hogy ezek a finnek nem tudnak szóvicceket, nem játékosak a nyelvben, sem a reklámjaikban. Aztán lassan elkezdtek megjelenni az olyan reklámok, mint a szemészetes: a fazon a vonatról leszállva rossz embert smárol le, az alámondás szerint "vettél volna szemüveget". Azt hiszem az ominózus szaunás reklám is ilyen, ahol az ürge beül a ködbe, aztán mikor a köd elmúlik egy párás konyhában (?) találja magát. Ezek viccesek, de lehet, hogy nem a finnek találták ki. A szóvicceknek meg ott a Helsingin Sanomatban a Fingerpori, amibõl korábban már idéztem (fej-váltó-állomás).

Most van egy érdekes reklám sorozat, az internet szolgáltató két ügynöke mászkál Amerikában (az USA-ban), és azt mondja "we are Saunalahti missionaries from Finland...". Olyan, mint amikor a mormonok becsöngetnek, és mondják a szövegüket, az amerikaiak meg hüledeznek, hogy nálatok ilyen olcsó az "unlimited evrything". Avagy nálunk a korlátlan net (50 vagy 150 Mbit/sec), beszéd perc és sms korlátlan, ennek a havi ára 25 vagy 30 euro... és ezt reklámozzák, meg ugyanennek a szolgáltatónak a tévé csomagját (viihde), ami 40 euróért tartalmazza az unlimited everythinget is.

Hosszú bevezetõ után a lényeg. Ezek a misszionáriusok már egy (lehet, hogy kettõ) éve mennek a tévében a reklámidõben, szerintem jópofák, ahogy finglish akcentussal beszélnek, meg olyan naívak a piros nyakkendõjükkel, és mindig történik velük valami. A múltkor az egyik helyen a házörzõ kutya helyett krokodil volt, s míg az egyik bent mesélte a Saunalahti elõfizetés elõnyeit, a másik azt mondta kimegy megsimogatni a kutyát... Ilyenek:


Volt egy zenei gála, ahol az év énekesét, zenekarát, lemezét, koncertjét stb díjazzák, ott is megjelentek, hogy "we are SL missionaries from FL", és õk olvasták fel kik a nevezettek, és adták át a díjat a kékhajú lánynak, Sanninak *, aki arról énekelt - de errõl már írtam - hogy "ha ki akarsz próbálni egy egyestés körre, van kéróm ahová menetünk, van hideg sör a hûtõben, ha akarod, csinálok neked reggelit, ha nem, hagylak elmenni...", szóval már jelenségek lettek Finnországban.

Erre most olyan reklámspotok mennek a tévében, ahol az egyik, a kék mellényes gyerek hiányzik, helyette egy rá hasonlító emberszabású robot van. Csodálkozom, hogy mi maradt ki, hova lett. Leht, hogy a krokodil ette meg?

Tegnap, mikor bementem veszekedni ügyintézni a szolgáltatóhoz (olyan szélessávú netet adtak, ami nálunk nem mûködik - eddig ADSL volt, most kábelmodemet adtak, aminek a káveltévé hálózaton kellene mûködni, de nálunk a tévé más szolgáltatótól jön, szóval a modem hiába keres, nem talál kapcsolatot), azzal kezdtem a mondókámat, mielõtt rájuk borítottam az asztalt, hogy megkérdeztem, hol van a hiányzó misszionárius. Három eladó is odajött, senki nem tudta, még soha nem láttak olyan ügyfelet, aki ezt megkérdezi.

Most, hogy rákerestem a youtube-on a fenti videóra, látom, hogy van egy olyan, amiben a kövérebbik énekel, hogy hol vagy barátom... (Érdemes megnézni, a best-of válogatás a reklámokból.) Ezek szerint tényleg kiírták a reklámspotból a másikat. Vagy csak be akarták préselni a robotot, ami valami új szolgáltatásuk. Most keresem a hiányzó láncszemet, a hiányzó részt, hogy mi lett vele.


És akkor most a disclaimer: semmi közöm ehhez a társasághoz, nem fizetnek érte. A felirat viszont jogos. Karácsonykor egyedül lenni szar, meghívnám a fazont magamhoz szentestére vacsorára. Ha látjátok, szóljatok neki.

---

* tévedtem. SL misszionáriusok az Emma gálán. (Sanni az Emma gálán) (Sanni: Vahinko - az ominózus videó, a finnül tudóknak dalszöveggel)

Nincsenek megjegyzések: