2016. december 8., csütörtök

Pisa teszt és ami még eszembe jut

Szörnyülködik mindenki a Pisa teszt eredményein. Csak csendben jegyzem meg, hogy a finnek is, nekik is romlott a teljesítményük, de azért óvatosságra intenek, mert ha csak arra koncentrálunk, hogy a pisa teszten milyen eredményt ér el (az ország), akkor minden más tananyag a háttérbe szorul.

Mert ahogy DeMarco megmondta: amit mérünk, az javul. Amit nem mérünk... (hát én most hiába mérem a súlyom...)

Van egy tudás/ismeret mennyiség, ami a gyerek fejébe belefér. Ennek nagy része ma a mobiltelefonon keresztül jön, kevés a sávszélesség a hagyományos iskolai ismeret számára. A kérdés az, hogy tudod azt a szükséges alap ismeretet bevinni a fejébe anélkül, hogy tölcsér kellene.

Ha már címet adtam, jut eszembe a karácsonyi finomságokat listázó cikk, ami a napokban érkezett. Kínában finom csemegeként adják a szűz fiú pisijében főzött tojást. Fúúúj. Bár olyat láttam, hogy barátaim 100 napig rohasztott tojást ettek. Büdös volt, de azt mondták finom. Nem tudom, melyik egészségesebb, de nem próbálnám ki.

Erre tegnap mit az orvos? Elvittem a lassan gyógyuló sebeimet megmutatni. Adott egy krémet, amiben pisi kivonat (ureum, carbamid) van, hogy az segít.

Lassan minden eddigi ismeretet át kell értékelnünk, ki tudja, holnap mi lesz normális, és mi nem. A kérdés, hogy kire hallgatunk. Ki mondja meg mit kell tanulni, és ki mondja meg mi egészséges?

Valahogy megint az jut az eszembe, hogy mindig a hangosabb, vagy az erősebb kutya pisil...

Nincsenek megjegyzések: