2017. január 4., szerda

Legyőz a lustaság

Tegnap éjfél után még ébren voltam, hanyatt az ágyban, épp a gyerekeimmel csezeztem, és a nyitott ablakon szép nagy sűrű pelyhekben esett a hó, mikor valami villant, mintha véletlen megnyomtam volna a telefonon a fényképező gombját, és az elsült volna. Nem használok vakut, villant át az agyamon, mikor hallom, hogy dörög az ég. Nagyon ritka jelenség a téli villámlás, hóesésben. Írom is a gyereknek, hogy ni, villám. Ma olvasom az újságban, hogy az éjjel nálunk valóban villámlott, ritka. És pont a Budapestről érkező Norwegian gépbe csapott bele. Ezek szerint fél 1 lehetett.

Szóval nem aludtam eleget, mert már reggel 7-kor fenn voltam, kimentem hómunkázni, az udvarunkban mi magunk pucoljuk az utakat a házak között, és most esett annyi, hogy érdemes volt befűteni a lapátot.

Kicsit túlhúztam a munkát, a kelleténél tovább maradtam, és elment megint a busz, ebben a hidegben kevesebb az utas, ha nem kell megállni sehol, 2-3 perccel hamarabb jön, és várhattam a következő lehetséges járatra 15 percet. Mondom a hidegben, akkor -17 fokot mutatott a buszon a kinti hőmérő. Nem hiába fáztak a sapkátlan meg zoknitlan sportcipős finnek.

Elindultam az uszodába, de aztán meggondoltam magam, vizes hajjal, szaunában felhevült testtel csak nem fogok már kimenni ebbe a hidegbe. Ha autóval lennék, simán vállalnám, de busszal úgy, hogy egy kilométert gyalogolni kell, vagy 10-15 percet várni a csatlakozásra, inkább nem. Legyőzött a lustaság, vagy a racionalitás. Na meg az infarktus gyanú.

Pedig nem is az volt, csak a mellizmom volt bedurranva a tegnapi konditeremtől, meg a gerincem becsípődhetett, azért zsibbadt a kezem, az ásítozás meg azért, mert nem aludtam eleget az éjjel. A szédülés meg az ijedtségtől. Oda kell figyelni a fogyásra, tegnap csak 1400 kilokaloriát ettem, mert meg kell ennem a fogyi porokat, lejárnak. Cserébe ma megettem a maradék tiramisut, meg a grillcsirkéből 100 grammot, ma meglesz az 1800. Nem tehetek róla, hideg volt, be kellett ugrani a boltba, ott meg beugrálnak mindenfélék a kosárba. A grill félárú 8 után, az megérte. Kenyérrel, miegymással együtt fizettem 2,5-et. Hyvä minä.

Ha már ott jártam, kértem egy új SIM kártyát az elveszett helyett, meg bejelentettem a könyvtárban, hogy elkeveredett egy hangoskönyv. Mind a két helyen rendesek voltak, nem kellett fizetni büntetést.

A hideg jó hatással van az emberekre. Sokkal frissebbek vagyunk, sokkal kevesebben merészkednek ki, nincs kapkodás. Ha sietni próbálok, és kapkodom a levegőt, gyorsan a torkomra meg a tüdőmre megy, és produkálom a fulladásos halál tüneteit.

Hazaértem, kivertem a jégcsapokat az orromból, betoltam a tiramisut, meg a csirkemellet, és leültem filmet nézni. Már nem is tudom, mikor értem haza este 8 előtt. Néha jó lesz ilyen lusta napokat is tartani, amikor nem kell sietni se úszni se a konditerembe. Már látom, hogy milyen szépen megleszünk tavaszig. Én, meg az uszoda, meg a konditerem, meg a könyvek, meg a filmek.

Nektek is jól indul a boldog új év?

Nincsenek megjegyzések: