2017. február 22., szerda

Öreg Tölgy

Naggyal írom a címet, mindjárt kiderül, miért.

Egyre gyakrabban látom, hogy emberek álnéven regisztrálnak közösségi oldalakon, csak mert nem akarják a privát életüket mindenki orrára kötni (az arcmást és a nevet összekötni), de kimaradni sem akarnak belőle, talán azért, mert a gyors üzenetküldés, meg megosztás és lájkolás annyira része már a mindennapi életünknek, hogy egyszerűen nem lehet. Na meg vannak a trollok, akik álnévvel mennek Orbánt gyalázni...

Most valaki Öreg Tölgy néven regisztrált és küldött levelet, pontosabban állásajánlatot, és az email címe is erre a névre van konfigurálva, biztos, hogy ilyen név nincs, tehát csak álnév lehet. Na de ha álnév, hogy szólítom meg, ha kérdeznék az állással kapcsolatban? (Nem, nem engem érint, traktoros karbantartót keresnek - ha valaki ilyen munkát keres, keressen, privát üzenetben megadom az elérhetőségét).

Mit akartam ezzel kapcsolatban írni? Megvan. Azt, hogy elég problémás, hogy ha valaki egyszer megoszt egy fotót magáról, akkor biztos lehet benne, hogy a szervek, jó és rosszakarók össze tudják kötni a nevét a képével, elég elmenni egy terminátor előtt, s annak az arcfelismerője azonnal írja a részleteket, születési időt, lakcímet, státuszt, szokásokat, és talán azt is, hogy mivel lehet zsarolni. Mint a Mr. Robot c. sorozatban. A fotó és a név közös publikálása amúgy is problémás, pedig ezt egy jóakaró is simán megteheti, elég, ha egy privát fotón bejelöli az illetőt, és szinkronizálja a webtárhelyére a képet. A G kezdte, de már az F is tudja... szóval nehéz megőrizni az inkognitót.

Most volt egy érdekes felismerésem. Japán boltot mutatnak, hogy ott milyen automatikusan kerül az önkiszolgáló kosárból a szatyorba a vásárolt árú. A háttérben azért volt humanoid eladó is, gondolom kell az öregeknek meg a külföldieknek, de ennek az arcán maszk volt. Tudjátok, az a szokásos szájat és orrot takaró, amit jobb országokban az orvosok viselnek (ahol van rá még pénz), hogy el ne kapják a szokásos náthát a betegektől.

Ha sokat repültök, már biztos láttátok, hogy ezek a kis keletiek milyen törékenyek, s mennyire félnek a mi európai levegőtől. Pedig ott Kínában sokkal rondább a füstfelhő. Ilyenkor arra gondolok, hátha radioaktív az, amit a tüdejükből kifújnak, és nem magukat védik tőlünk, hanem minket maguktól. Csak azt nem értem, hogy ha valaki tébécés, vagy influenzás, vagy AIDS-es, miért indul útnak, miért nem marad otthon. Na meg az, hogy mennyi sok tébécés van ott keleten...

(a kép innen)

Most jöttem rá, mi ez. Ezek az emberek nem az itteni levegőtől félnek, hanem egyszerűen csak eltakarják az arcukat, nem akarják, hogy az automatikus arcfelismerő rendszerek kövessék őket, hogy hol járnak és mit csinálnak.

Ezek alapján meg tudom jósolni, hogy a jövőben - kivédendő az arcfelismeréssel járó szabadság-vesztést (érts: mindenki mindent tud rólunk, már nem Orbánozhatunk szabadon még egy távoli országban sem, eljő az 1984, ahol a nagytestvér - és a gondolatrendőrség is - mindent tud rólunk) egyre több olyan terméket lehet majd kapni, amivel átmenetileg letilthatjuk az arcmásunkat - nem az interneten, ott nem lehet - hanem a való életben. Mint pl teljes arcot fedõ símaszk, vagy fityula, vagy mint a sikítás c film ronda hosszúkás fehér maszkja (ezt a hackerek (?) használják is). Éljen az örök-farsang!

El tudok még képzelni cipőpasztát vagy arcfestéket, amit az arcra kenve az arcfelismerés kiakad, vagy radar-visszaverő festéket, vagy olyan felragasztható kellékeket, mint műszem, műszáj, műfül, műhaj... amit ide oda feldobálva az arcunkra teljesen megbolondíthatjuk ezeket a rendszereket. Pl ha Sarka Kata-szemekkel (szemüveggel) megyek az úton, és J-Lo fenekekkel, talán kevésbé leszek felismerhető. (Ez utóbbit úgy képzelem, mint amikor a Toy Storyban Krumplifej úr fejére rossz helyre kerül az orr meg a szem, mert a kisgyerek rossz helyre rakja őket, vagy más arcdíszlet megy a régi helyére.)

Itt most Krumplifej úr úgy megváltozott, hogy fel sem lehet ismerni

Szerintem ez egy hosszú ideig életképes mém lesz, az arc-elváltoztatás. Bizniszt kellene rá nyitni.

Nincsenek megjegyzések: