2017. március 25., szombat

Megoldódni látszik

... az autó kérdés, bár nem vagyok teljesen elégedett, mert egy csomó pénzbe fog kerülni. Tehát ott tartottunk, hogy elöl kicserélték a rugókat, meg kaptam egy pár téli gumit, s jött a dilemma, hogy javíttassam még, vagy adjam be és vegyek újat.

Elmentem magyarokkal ebédelni, s segítettek kívülről látni a problémát, sikerült olyat mondaniuk, amitől könnyebb lett a döntés. Hogy akinek anyagi gondjai vannak, az ne meneküljön előre, és ne vegyen #újautót. Ha megjavíttatom, még mindig kevesebbe kerül, mint egy új autó egy éves törlesztője. Azzal meg, ha lerohad, mehetek a méregdrága márkaszervizbe. Minek nekem műszerfalra SMS-t küldő kerék, ha meg tudom nézni, lapos-e? Minek a tolatókamera, ha még forog a nyakam? Oké, hogy #szépautó van a fenekem alatt, de minek, ha élvezek buszozni.

Szóval javíttatom. De hogy még ne kelljen végleg elköteleződni, hogy legyen lehetőség visszakozni, még egy #adatot be akartam szerezni: van-e más baja is? Most esedékes a vizsga, ha ott mást is találnak, amit drága javítani, akkor mégiscsak bedaráltatom. Így ma elvittem vizsgára. És megbukott. A jobb hátsó rugó is törött. Meg a gömbcsukló valahol elől, meg a ködlámpa. Vajon így, bukott vizsgával is érvényes még az új autóra az ajánlat?

Nem tudom, de próbáltam #hidegfejjel a tényekre koncentrálni. Mit csinálna Räikkönen a helyemben? Mit nyerek és mit vesztek? Szerencsére szembe jött egy megoldás. A vizsgahelyen találtam egy hirdetést, egy weboldalt, ahol versenyeztetni lehet a szervizeket. Beírtam, hogy ez meg az a baja, ki mennyiért javítja, és estére jöttek az ajánlatok. Az egyik nagyon úgy tűnt, hogy tudja mi az #okoskerék, s mivel a többihez képest olcsóbb ajánlatot adott, más ügyfelek is jóra értékelték, meg garanciát és csereautót is ad, őket választottam. Kedden lesz a generál. Ingem gatyám rámegy, de meg lesz javítva, s ha minden jól megy, 3-4 évre nem lesz rá gondom. Csak a kuplung meg a hátsó féktárcsákra kell majd költeni, aztán huss.

Aztán, ha majd a nem túl közeli jövőben sikerül kimászni a hitelekből, eladni a közös házat, akkor majd nekem is lehet #csilivili tolatóradaros földfölöttrepülős autóm. Addig még egy kicsit nyugi van.

Közben jött még egy segítség, fentről leszóltak, hogy nézzem már meg a tavalyi fizetés papírokat, mert lassan jön a nyár, #Finnországban a nyári szabadságra másfélszeres fizetés jár. És láss csodát, tavaly már április végén jött a #holiday_bonus, ami idén tetemes összeg, a szerviz felét ki tudom fizetni. Jut még utazásra is belőle.

Nagyon elegem van ebből a finn időjárásból. A hóvirág kibújt, a hó nagyja elolvadt, napközben szikrázóan süt a nap, de reggel kaparni kell a vastagra fagyott jeget a kocsi ablakáról. Nap közben hatalmas pelyhekben szakadt a hó. Persze nem maradt meg, de akkor is lehangoló. A tengeren járni lehet a jégen. El kellene menni nyaralni még áprilisban, de a Norwegian Budapestre megfizethetetlen (reklámoznak a finn tévében, mindenki oda akar menni olcsón berúgni). Azt nézem, hogy Barcelona olcsóbb lenne.

Félek, hogy szegénység ide, szegénység oda, nem fogok tudni ellenállni a csábításnak.

Nincsenek megjegyzések: