2011. május 6., péntek

Birokrácia

Gyermekem útlevele lejár. Kérdem a követséget, ott meg lehet-e hosszabbítani, és elkészül-e a nyár végére. Mondja a helyettes konzul, hogy ujjlenyomatot nem tudnak venni, ezért ott csak ideigleneset kapunk, és cserélni kell, mihelyst legközelebb otthon járunk. (Azóta kiderült, 12 év alatt nem is kell ujjlenyomat.)

Otthon be a központi ügyfélszolgálatra. Hamar sorra kerülünk, de a gyermeknek nincs lakcímkártyája, az útlevelet nem lehet meghosszabbítani. Hát már miért ne? Azért, mert lakcím kártya nélkül a magyar nyilvántartásban nem szerepel, és így nincs is személyi száma. (Az meg minek?) Ha külfödlön is születik, be kell regisztráltatni. Akkor kap számot, és kap kártyát.

A gond az, hogy mióta Európa van, nem kell igazából bejelenteni, hogy kijelentkezünk. Legalábbis így tudtuk. Na erre azt mondják, hogy téves. Mert a státuszunk így nem korrekt, kereshet az adóhivatal, a TB. Basszus, lehet, hogy kivetik ránk a külföldön élõk különadóját, hogy támogassuk szülõhazánkban maradt nemzettársainkat. Ki kellett volna jelentkezzünk az országból.

Közben kiderült, hogy páromnak lejárt a személyi igazolványa. Még szerencse, hogy útlevele és lakcím kártyája van, az pótolja a személyit. Gondoltuk, hogy most nem állunk újra sorba, majd meghosszabbítjuk a személyit, mikor megyünk a gyerek útleveléért.

Hogy rendezzük sorainkat, bejelentjük, hogy külföldön élünk. Erre bevonják a személyiket. Mert aki külföldön él, annak nem jár. Még szerencse, hogy nem hosszabbítottuk. Hurrá. Akkor most hogy is van a magyar igazolványokkal? Aki kint van, de állampolgárságot kap, az kap személyit. Aki bent volt, de kiment, attól elveszik. Tiszta sor.

A személyivel együtt bevonják a lakcímkártyát is. Na ez már ciki. Akkor innentõl megint semmit nem fog tudni elintézni, mert az útlevél csak a lakcímkártyával együtt érvényes. Hurrá. Se bank, se az útlevél hosszabbítás, sem senki más nem fog velünk szóba állni.

Rendezzük tovább sorainkat. A párom ideiglenes tartózkodási címet hoz létre Magyarországon. Erre kap egy új lakcímkártyát. De a státusza, az most legalább korrekt. Leglábbis reméljük.

Összenézünk a párommal: legjobb lenne véglegesen kijelentkezni ebbõl az országból.

Abból az országból, ahol a 4 éve kirúgott (leépített) édesanyám 30+ év mukaviszony után járó, és már régen felélt végkielégítését utólag 98%-os adóval sújták. Ahol az alkotmánybíróság sem szólhat már közbe, mert jól tökön rúgták. Ahol a köztársaság vezetése koronára esküszik. Bocs, ezt már javították, már nem is köztársaságnak hívják. Már sem a nép, sem a köz nem számít.

Nem demokrácia ez, birokrácia. (A hûbérúri rendszer már az elõzõ kormány idején megszilárdult.)

Vajon mikor lesz királyság, és ki lesz az elsõ király? Mert ha most vezetnék be a királyságot, a legfõbb közjogi méltóságot illene királlyá koronázni, az meg Pál király lenne. De ezt nem hiszem, hogy jó szemmel néznék.

3 megjegyzés:

Betond írta...

Közben a tökönrugott AB törölte a törvényt. Milyen ország ez, ahol még az AB sem fogad szót a királynak?

Névtelen írta...

Üdvözlünk itthon!!!:S

Negra írta...

Ez A Nagy Magyar Valóság....
Ami kerek visszük, ami kocka gurítjuk.
Így logikus, vagy nem?! :(