2011. október 11., kedd

Húst vagy életet?

Ma jön az utánpótlás babanézõbe, jó úton van a burek, az se baj, ha disznózsirral készült, majd becsukom a szemem, hogy ne sikongjanak, bár közben remélem, hogy olaj az a zsír, s nem kell átverni magam. Jönnek segíteni, talán eljutunk moziba, kár, hogy nem játsszák a varázsfuvolát, pénteken megnézem Britney-t, mert kell a pénz, hétvégén lelépek babanézõbe, jövõ héten szabadságra, aztán letesszük a finn nyelvvizsgát, fõzni se kell, király idõk jönnek, kisimítom az idegeim. Ma busszal jöttem, jól esett a séta, gyalogolhatnék naponta, csak ne lenne ilyen hideg, s a kocsi ne lenne annyira gyors. Hozzászokott a farhátom.

Olvasom a húsos könyvet, azért nem érdekli az embereket az "Eat with care" (a fordítógépem szerint: figyelj oda mit eszel), mert olyan távoli már a mészárszék, a nagyipari húsgyártás, hogy nem hallani az állatok sivítását, ami távol van nem zavar, nem érint meg, mondta Dan Ariely is, és SzGy is a robotrepülõkkel kapcsolatban (amíg a katona ott van a háborúban és reszketve gyilkol, addig az rendben van, mikor a robotrepülõt ezer kilométerekkel távolabbról röhögve irányítja valaki, akkor ott a világ rendje felfordult). Nekem meg a gyomrom fordul fel mindazon, amit a könyv ír, mert itt van a kezemben, megérintem, megérint, megkönnyebbülök, s utólag igazolom magam.

Más volt, mikor a nagymama vágta a csirkét, a nagyapa szedte össze a tojást a baromfiudvarban a kalapjába, a család közösen vágta a disznót, anyuka fejte a tehenet, apuka kaszálta a lucernát és ganyézta az istállót. Ott éltek közöttük, hallották a sikítást, ami talán korlátozta õket abban, hogy ne egyenek naponta háromszor húst.

Az üvegházhatás is csökkenne, ha ötödannyi húst gyártanának, emberibb (állatibb) körülmények között, helyette növényt termesztenének. A futószalagosítás elrontott mindent. Jobb lenne visszatérni a családi állattartáshoz. Csakhát az a kapzsiság, meg (gazdasági) fejlõdés...

2 megjegyzés:

blis írta...

Évek óta tartok pipiket, de csak a tojásukért. Még vega-féle voltam, mikor belekezdtem, de egy gyenge pillanatomban, -mikor megölték a cicámat- levágattam az összeset a szomszéddal, és megettem! Pedig megígértem nekik, hogy nem...
Nem ölök azóta sem, de a húsevést visszaállítottam. Vannak új pipik, de próbálom őket életben tartani... és egyszer újra leszokni a húsevésről. De ízlik :(!!!

JL írta...

Mar sokszor mondtam: az ember alapvetoen mindenevo eloleny (allat? - ez egy masik tema), ez igy alakult ki sok ezer eve. Nezd meg a fogazatunkat. Igy lehet nem szeretni a hust, lehet vega eletmodott folytatni, meg errol sok mindent osszeirni, csak ertelmetlen. Szerintem. Legyen meg az egeszseges egyensuly a hus es zoldseg/gyumolcs kozott, az jo, mondhatni egeszseges. De azt terjeszteni, hogy az allatoknak rossz, ha megeszuk oket... Ez van, taplaleklanc. A farkasbol sem fog senki oziket csinalni, es forditva sem. Egyuk azt, amire genetikailag kodolva vagyunk, vagy ne egyunk, de ne nyomjuk mar ezt a legy vega, mert az egeszseges; meg nem ennel annyi hust, ha te olned le az allatot meset. Ennek semmi koze nincs a robotrepulokhoz, meg a haboruhoz (amiben amugy van igazsag), a ketto kozotti eroltetett kapcsolat csak a bizonyitasi kenyszer miatt van, hogy veganak lenni jo. Ha meg ott tartunk, hogy ezt sajat magunknak is bizonyitanunk kell, akkor talan nem is annyira jo. Nem?