2012. október 27., szombat

Lemászni fáról

Aki a vegetáriánus életmód ellen agitál, mindig a fogakra lyukad ki, vagy hogy fogalmazzam. Arra hivatkozik érvként, hogy a fogunk azért olyan, amilyen, mert vegyestüzelésre vagyunk állítva. Meg azért ilyen a gyomor-bél rendszerünk. Azt mondják, azért nem tudjuk megemészteni a zöldséget, mert rövid a belünk. Háát... szerintem nem rövid az. Másrészt, ha nem tudnánk megemészteni, akkor miért eszik mindenki zöldséget (is)?

A fogunkra visszatérve. Az egér mit eszik? És milyenek a fogai? Hegyesek? Igen, mert azzal fogja az elefántot, és a sivatagban azzal támad az arra ténfergõ túristára.

Gondolkoztam ezen a dolgon. A majom mit eszik? Fenn él a fán: bogyókat, zöldet. Vegetáriánus? Tiszta életet él? Nem, a fa tetején birkahúst sütöget. Mit evett az ember õse? Akkor még vegák voltunk? Aztán amikor lemásztunk a fáról? Most melyik állatra hasonlítunk szervileg, fogazatilag a legjobban? A disznóra? Mit csinál a disznó, ha nem kap húst? Megeszi a másik fülét. Kanibál. Tehát amióta a fáról lemásztunk, azóta disznólkodunk. Lehet, hogy az volt a paradicsomból kijövés pillanata, amikor lemásztunk a fáról, és disznókká lettünk.

Arra gondoltam, hogy én nem akarok életetem végéig disznó maradni. Visszamászok inkább a fára. Vissza a paradicsomba.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az emberszabásúak nagy része is mindenevő. Attól még hogy a fán él megeszi a rovarokat és a rágcsálókat/madarakat. Az emésztőrendszerünk ezért hasonlít a disznóra, borzra és medvére.
A rágcsálók és az ember fogazata annyira hasonlít, mint az ember és a ló esetében. A tépőfogak (szemfogak) és az őrlőfogaink alapján következtethetünk húsevésre.
Mikor lejöttünk a fáról és a szavannán éltünk, akkor már nagyobb húsok is az asztalra kerülhettek és a rovarok mind jobban kikoptak az étrendből. Bár természeti népek elengedhetetlen fehérje forrásként még most is fogyasztják.
Van olyan elmélet is, hogy egy ideig dögevők voltunk. A szavannán nem volt elég táplálék és a csúcsragadozók után maradt csontokból csak eszközzel kinyerhető magas kalóriás velő dobott egyet az evolúciónkon és az agyunk energiaellátásán. A növényevők agytérfogata mindig alatta van a húsevőknek! Az (okos) agyhoz energia kell.
A disznó is kibírja állati eredetű táplálék nélkül, de ha adnak neki akkor szereti. Az ember is kibírja kásán és salátán egy életen át, de ha már evett jó házikolbászt, akkor arra is vágyik. Az állati zsírban oldódó aromákhoz evolucionista módon vonzódunk, mivel magas a kalóriaérték!
A vegák is folyton húspótló étkekkel próbálják az élményt elérni. Szójapörkölt, szójakolbász stb. Egyedül a spirituális és vallási indokok állnak meg a vegán életmód mellett és ezt tiszteletben is tartom, de tisztán természettudományosan nincs alátámasztva ez a típusú táplálkozás. (Sőt gyerekeknél káros is.) A kiegyensúlyozott vegyes és mértékletes táplálkozás az optimális.
Persze ez nem jelenti azt, hogy vannak tudományos könyvek, amelyek bizonyítják a vega étkezés tudományosságát és van egy ipar, amely jó pénzért kiszolgálja az igényeket, de mit várunk, ha a 21. században még a biblia, a Vatikán és az Apple is befolyással tud lenni az emberekre.