2012. november 10., szombat

Rövid leszek

Látom nem értékelitek a magasröptû gondolatokat, meg a bejegyzésekben elrejtett humort, vagy hozzá sem tudtok szólni, csak kedves LJ kivétel, úgy meg vagytok döbbenve, vagy készültök a szombati munkanapra, úgy kell nektek.

A bank ma 120 euróval csökkentette a lakáshitelünket - végre, havonta ennyivel kevesebbet fizetünk egy évig, ami 1% körüli kamatot jelent plusz a margó, ami kb 0.8%.

Magyarországon az államilag támogatott lakáshitel is valami 6%-ot fizet, és rájön havonta kb 10% körüli kezelési költség. Megérdemlik az extra adót.

Két hónapja iratkoztam fel a várólistára, hogy a tavalyi finn vígjátékot (home sweet home) kikölcsönözhessem a könyvtárból, s úgy számolom, hogy 2-3 héten belül sorra is kerülök (már csak 36-an vannak  elõttem, és 16 kópia van), de már elegem lett a várakozásból, a neten sem találtam semmi jó néznivalót, rákerestem, és valami mikro program lehozta egy fél óra alatt. A franc fog akkor sorba állni, ha ez ilyen könnyen megy. Gyorsan lehoztam a másik sorbanállós filmet is, a finn Iron Sky-t, arra 222-en állnak elõttem, és 14 kópia van, tehát jó 4-5 hónapig kellene rá várakozni.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ah! Nekem az elmúlt hónapokban 2-szer emelte a kamatot a bank, most kb 2,5-szorose az indulaskorinak. A torlesztom duplája a 3 évvel ezelottinek. Jövő hónapban talán már arfolyamgatasan torlesztek alig várom, de nem tudom mi lesz 5 év múlva? Remélhetőleg diplomam, és ketszerekkora fizetésem.
Nekem is kéne pár jó film, de a letolteshez béna vagyok még nyuszi.
Levena

Betond írta...

Költözz mäsik orsyägba.

LJ írta...

Hehe. Kedves LJ..., ez kedves volt. Pedig, 'neha' ugy erzem a durvasag hatarat surolom, es felek, megbantalak, amit nem szeretnek. De en ilyen vagyok... :)

Nos. Nekunk valami 0.6 korul van a kamat. 3 havi euribor + margin (0.45?). Gondolom ti meg a bank prime kamatjan vagytok, mi ket eve valtottunk 3 havi euriborra, es ezzel kb. 0.5-1.5%-al kisebb lett a kamatunk (a 3havi euribor valtozasatol fuggoen). Sokat lehet igy sporolni. Erdemes figyelni a valtozasokat havonta, ket hetente. Itt: http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/korot/

Betond írta...

2 eve kotottunk valami kamat-plafon szerzodest, ha a kamat felmenne 3% fole akkor is max ennyit kell csak fizetnunk. A gond az, hogy ezert 3 evre fixaltak, hogy a 12 honapos euribor lesz az alap. Tehat meg egy evig nem tudom attenni 3 havira. Most 1 evig a jelenlegi kamatot fogjuk fizetni, ami nem tudom mennyi. A margot is csak a kamatplafon elfogadasakor tudtam lejjebb konyorogni 0.8-ra, ha most ujra kellene kotni mar 1.4 korul lenne, tehat meg mindig jobb ezt a 0.8-ast megtartani (kesobb vettuk a lakast mint ti, es masik banknal).

LJ írta...

Szerintem inkabb a masik banknal a problema, annyival nem vettetek kesobb a lakast. Nem vagyok benne biztos, hogy most 1.4 lenne a margin, ez fugg pl. attol is, hogy hanyan vesznek most fel hitelt. Ha kevesen, akkor lehet lefele konyorogni, meg lehet mas bankhoz elmegyek dumaval fenyegetni is. Ez utobbi bejott nekunk 2008-ban. 'A' bank nem hitte el, hogy lelepunk tole, 'B' bank meg orommel fogadott es olcso hitelt adott. 'B' nyert. A 12 havi euribort meg tudod nezni a fenti linken.
Szamomra picit erdekes, hogy miert ajanlotta ezt a 3 eves vedelmet a bankotok ket evvel ezelott, mikor lathato volt, hogy a euribor lefele tart. Mi ket eve valtottunk a bank primerol 3 havi euriborra, es azota kovetem az euribort.

Betond írta...

Kamatplafon ajánlat: hívtak, hogy ingyen van ilyen. A görög es portugal válsággal meg az euro zóna széthullásával ijesztgettek. Mondtam, hogy minek, ha alacsony az alapkamat, igy sikerult elerni a margin csokkentest, ami hosszu tavon jobb. Cserebe nem tudok referenciakamatot valtani. Aztan felment az euribor es fixalodott 2% koruli erteken 1 evre.

Epp ezert kezdtem alkudozni veluk es mentem el a ti bankotokba a nyar elejen, ott ajanlottak az 1.4-et arra hivatkozva, hogy most kockazatos nekik, ha ujra kotnenk a hitelt (de akkor ujra ki kellene fizetni a hitelgaranciat) es utana mentem a sajatba az 1.4-es ajanlattal, nalunk 1.45-ot adnanak, ha mondjuk nagyobbat vennenk. A meglevo hitel maradna, csak a kulonbozetre lenne a magasabb a margin.

Most elmentek a vendegek, elferunk, majd ha bedöglik a Nokia es esnek a lakasarak, veszunk nagyobbat.

Betond írta...

Ja, es a ti bankotok mindenfele kezelesi es havi koltsegeket felszamit, a mi bankunknal kiemelt ugyfelek vagyunk es a kartyak, a szamlavezetes, netbank, egyebek mind ingyen vannak, az a havi 8-10 euro a hitelhez kepest eppen 1% korul van, tehat nem eri meg bankot valtani.

Ugy tudom a ti bankotoknal mar KP-t sem lehet felvenni... De ez lehet hogy csak rémhír.

LJ írta...

Hat, nem tudom. Most nincs idom kiszamolgatni. De a 3 havi euriborral, meg a 0.45 marginnal, kb. 0.6 % a kamatunk. A 12havi euriborral ez 1-1.1% korul lenne, ami havonta 20-30 euro emlekeim szerint. Nem talalom a szamitast, amit tavaly csinaltam...