2015. augusztus 1., szombat

Újabb váratlan kiadások

Ma megbaszott az adóhatóság. Két évvel ezelõtt, mikor a vagyont elosztottuk és a lakást a nevemre írtuk, elfelejtettem bejelenteni, hogy immáron 100% tulajdonosa vagyok. Vagyonmegosztás esetén az átírás adómentes, ha... ha elolvassuk a kisbetûs törvényeket is. Mert ha a másik kiengesztelésére külsõ pénzt is be kell vonni, mint ahogy azt tettem saját megtakarításból, a N végkielégítésbõl meg hitelbõl, akkor az a rész adóköteles. Ha kicsit okosabban egyezkedtünk volna, ha azt a pénzt is közösnek vettük volna, akkor nincs adóelmaradás. De volt. S ennek az oka, hogy az ügyvéd, akit felbéreltem volna, hogy csinálja meg a válási szerzõdést, 2000 eurot akart kérni, s annyi felesleges pénzem nem volt, s magam csináltam, a neten fenn van a sablon, és minden kapcsolatos információ. (Az ügyvéd a googlizni nem tudó butákból él meg, egyre nehezebben, ezért ilyen drága. Ennél már csak az ingatlanközvetítõ drágább, aki 4%-ot kaszál a lakás árából.)

Tegnap kijött a levél, hát hogyne, a tavalyi adópapírokon észrevettem, hogy a nejem neve még rajta van, mint társtulajdonos az ingatlanon, s szóltam nekik, meg õ is szólt nekik, mert kellett egy igazolás, hogy nem birtokol lakást, most végre eljutott a gépezet oda, hogy felszólítsanak, ha "megvettem" a feleségem részvényeit, vagyongyarapodás miatt csináljak adóbevallást. Ma reggel felhívtam az ügyintézõt, aki megmondta mit kell kitölteni, kitöltöttem, kiszámoltam, beírtam mennyi adóval vagyok sáros, kinyomtattam, beszkenneltem, elküldtem, visszahívott, hogy igen, ez így rendben, átutaltam az összeget, átküldtem az átutalást igazoló igazolást, visszajelzett, hogy rendben, és elfelejthetem az egész 2 évvel ezelõtti vagyonadót, meg a késedelmi kamatot, meg a büntetést.

Szerencsére ebben a felgyorsult világban gyorsan mennek a dolgok. Csak a pénztárcám fog emlékezni még egy ideig a mai karcsúsodásra. Sebaj, majd lemondok a cigarettáról, meg a zabálásról, meg az utazásról, meg a szórakozásról, majd élére állítom a garast, s a következõ 2-3 évben megpróbálom újra 0-ra felhozni a hitelkártyám egyenlegét. Hát igen, volt itt minden, egy kétszer mûtött anyajegy, amit a biztosító baszott kifizetni, egy berozsdált autó, ami baszott átmenni a vizsgán, s ami miatt újat kellett venni hitelre, egy bírósági ügy, amit az ügyvédem baszott elsimítani, aminek a büntetésének a kifizetésére felvett összeget 4 évig törlesztem, na meg a múlt heti interjúra hazaruccanás extra drága repjegy ára, meg az, hogy itt nyaralnak a gyerekeim.... Ajtót meg majd akkor teszek a hálószobára, meg a ronda lila és zöld tapétákat akkor mázolom fehérre, ha piros hó esik. (De sebaj, holnap augusztus, ami itt már az õsz kezdete, mindjárt itt a tél, s mindjárt itt a hó.)

Nem is tudom, mibõl fizetném mindezt vissza, s mibõl telne hazaköltözésre?

Nincsenek megjegyzések: