2016. január 11., hétfő

Poci dolgok

További információk, brékin nyúz.

"Stressimaha liittyy autonomisen hermoston toimintaan. Kun stressihormonit ovat koholla, keho varastoi rasvaa herkemmin. Siksi moni maha tasoittuisi, jos stressitekijöitä pystyisi kartoittamaan ja vähentämään. Jos stressitaso on korkealla, edes oikea ruokavalio tai treenaaminen eivät välttämättä auta. Laihduttaminen voi pahimmassa tapauksessa kutistaa lihakset, mutta maha pysyy."

Az idézet finn, megpróbálom tükörfordítani. A stressz-pocak a vegetatív idegrendszer mûködéséhez kötõdik (szerintem a hibájához). Ha magas (a vérben) a stresszhormon, a szervezet érzékenyebben raktározza a zsírt. Ezért sok pocak lelapul, ha a stresszfaktorokat sikerül feltérképezni és csökkenteni. Ha a stressz-szint magas, még a helyes táplálkozás vagy mozgás sem (feltétlen) segít. Rosszabb esetben a fogyás az izmomtömeget csökkenti, de a pocak marad.

Ezek után ne legyek stresszes?

"Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mukaan stressitasoa voi jonkin verran alentaa oikealla syömisellä."

LP dietetikus szerint a stressz szintet valamelyest csökkenteni helyes táplälkozással.

Hát hogyne. Ha zöldet eszek, kecske leszek, birka türelmû, bociszemû, elefánt-türelmû. Nem, nem erre gondolok. Ha sikerülne helyesen enni, a szénhidrátot és a zsírt kordában tartani, akkor nem aggódnék annyit a testsúlyomon, persze, hogy csökkenne a stressz, amitõl csökkenne a pocak, csökkenne a testúly, lehetne lazítani az önkínzó étrenden, lehetne enni újra pizzát, és lehetne kezdeni az egész ördögi kört elõrõl.

Szóval a stresszt kell kezelni, mondtam én. Ha lefogynék, ha lenne megtakarított pénzem, és több jönne be, mint ami kimegy, ha nem lenne egész télen sötét és hideg, ha lenne állandóra ittalvós barátnõm, családom, kacsalábon forgó palotám bejárónõvel, akkor megszûnne a stressz, és megszûnne a pocak is. Vajon melyik stressz-faktor kiikatatásával kezdjem?

Nincsenek megjegyzések: