2016. április 23., szombat

Jazz

Ma beszaladtam a kulturcentrumba, és megkérdeztem, kaphatok-e olcsón (ingyen) belépőt az April Jazz-re. Kaphatok. Gyorsan vettem kettőt, egyet ma estére, egyet keddre az önténtes barátommal. A keddi nagy koncert lesz, valami Take 6 zenekar, a mai meglepetés volt, mert nem is tudtam, ki zenél. Egy finn kvartett kezdett, hallgatható jazzt játszottak potom másfél órában, aztán jött a lényeg, osztrák trió. Hát azon elállt a lélegzetem. A zongorista többször könyékig bent a hangszerben dobolt, kaparászott, pengetett. A dobos félreállt fejjel ütötte, de úgy, hogy kb 2-3 kilót fogyhatott az előadás alatt, ami több volt másfél óránál. A gitáros meg... Na ez is egy jelenség volt, kis méretű klasszikus gitárral (kisebb volt mint a normál, de kicsit nagyobb, mint az ukulele, de kinézetre olyan volt) basszgitározott olyan hangon, mintha bőgő szólna. Mindezt extravagáns szerelésben: a zongoristán kipa, a basszgitároson sapka és sál, ezek rendesen fel voltak öltözve zakóba, a dobos meg melegítőben és pólóban.

Azt eddig is tudtuk, hogy a zongora ütős ritmushangszer (ütik, és ritmust ad), de hogy ennyire? Nem csak a billentyűket lehet ütni, hanem a dobozát és akár a húrokat, ha meg a húrokra tesz a "művész" valamit, akkor meg úgy szól mint a vibrafon, vagy mint a dob, elég széles volt a hangzás. Aztán kezével fogta a húrokat, aztán pengetővel pengette, mint valami kantelét, aztán kólásüveget sikált rajta. És nem zajongott, hanem normális, értelmezhető ritmusos és dallamos zenét játszott a zongora elején és a közepén. A végén szinte állva tapsoltam, mikor előadta a Purple Rain-t. Korábban is volt 2 másik Prince feldolgozás, azok is eszméletlen jól szóltak. Oda vagyok meg vissza, hogy ingyen koncerten ilyen színvonalas, és hosszú (fél nyolcor kezdődött, 11-kor lett vége) műsort még nem láttam. Pontosabban csak nekem volt ingyen, amúgy elég drága lett volna. Aranyba foglalom az önkénteskedést. Csak azt nem tudom, hogy a védencem, a támogatott hogy fogja végigülni, ha a keddi koncert is ilyen hosszú lesz.

Próbáltam a zenét feltölteni, de a hirtelen talált movie maker csak fekete képet volt hajlandó a zenére tenni, mérgemben töröltem, bár az is jobb lett volna, mint a semmi, hogy halljátok. Most linuxon próbálom újra, nem is tudom miért használom a windowst. De az open movie editorhoz előbb installálnom kellett a g++-t, és mindjárt fordítani kell... Na, nem olyan egyszerű linuxon installálni, ha valami csak forráskódban van meg. Mindezt hajnali 2 után, úgy, hogy reggel fél 8-ra squashozni megyek, utána meg egész napos tanfolyamra. Nem panasz...

Na, végre sikerült.



Sütöttem kenyeret, csoda finom lett, de... beleragadt a jénai tál aljába, kanállal kanalazom ki, ha enni akarok belőle. Tegnap meg paneer-t csináltam a megmaradt tejekből, lett 25 deka, de mivel nem préseltem le estére, szeleteléskor szétesett, így most nem palakot csináltam hozzá, hanem csak egy kis lecsót haldival és jeerával, 2013-ban elrakott saját lecsóval öntöttem fel, finom lett. Azt hiszem egy darab mozzarella volt a másik darab, amit a fagyasztóból beleraktam, az kicsit krémesítette. Mindegy, finom lett. És a fő, hogy fogyasztom a fagyasztóm tartalmát.

Nincsenek megjegyzések: