2016. június 1., szerda

Örök igazság: fáradtan nehéz a célokra koncentrálni

Elõször bedobok a köztudatba egy nagyon fontosat, amit ma olvastam, csak azért, hogy azok is rám találjanak, akik nem engem kerestek.

"Emlékeztessük magunkat, hogy a gyerek azért viselkedik gyerekesen, mert gyerek"

Örök igazság, nem? csigavér.

---

Ma megint csak áradozni tudok a

1) z ingyenes színvonalas koncertek miatt, amit a környezõ templomokba kétségbeesetten embereket bevonzani szándékozó hittérítõk követnek el. Tegnap este a Drake egyetem (Iowa) - hallottatok róla? én sem, de nem is baj, a lényeg, hogy zenészeket képeznek - 72 fõs nagy kórusa lépett fel nálunk (csaltak, csak 69-en voltak, és abból egy szinte végig ült, csak a ki és besétálásnál állt fel, de szépek voltak a lányok, és teljes beleadással, mosolyogva énekeltek, ami Finnországban igen igen ritka), a sziklatemplomban, és olyan szépen és tisztán szóltak, mintha... nem találok szavakat. Áldassék a neve, aki ezt kitalálta.

2) fogyókúrás káposztaleves sokoldalúságán, ráadásul még fogyaszt is

3) meleg idõn, merthogy megjött a nyár, 26-27 fok van, és meg lehet dögleni, már szinte izzadok a napon, majdnem olyan, mint otthon.

---

Tegnap hallottam valami érdekeset, ami majdnem olyan, mint az éhesen ne menjünk vásárolni, de talán fontosabb, és nekem új volt: fáradtan nem lehet koncentrálni a célokra. Megkérdeztem a dietetikusom, aki pszichológus is, hogy hogy függ össze a kialvatlanság és a kövérség. Mondott okosat. Az elsõ az én saját agyszüleményem:

1) amíg alszunk nem tudunk enni, csemegézni, nassolni, zabálni

2) alvás közben mûködik az anyagcsere, és amit nap közben bevittünk, akár felesleges kalóriát is, a szervezet este dolgozza fel és raktározza el vagy viszi a lefolyóba, amit aztán reggel ébredés után lecsapolunk, ha keveset alszok, keveset tud a szervezet eltakarítani.

3) aki nem alszik fáradt, és aki fáradt, nem tud odafigyelni, mert nem tud energiát öszpontosítani arra, hogy ne zabáljon. Oké, hogy vannak céljaink, pl az, hogy hó végére 103 kilós legyek, és hiába tervezem meg, hogy mikor mit és mennyit eszek, és mennyit mozgok, ha a fáradtság miatt nincs energiám a síneken maradni, könnyebben eltérülök, mert az akaraterõ (agy-izom) fáradtan lassabban kapcsol, hogy hoppá, az a hamburger vagy kotipizza ellentkezik az érdekeimmel. Nehezebb fáradtan szkanderezni a kísértéssel, többet kell imádkozni, hogy szabadíts meg a gonosztól, satöbbi.

Ennek folyománya, szerintem, hogy minden másban is, amiben oda kellene figyelnünk, legyen az munka, vagy gyerekverés, nehezebben érünk el eredményeket, nehezebben tudunk változtatni, és odafigyelni arra, hogy mit kellene csinálni (tegnap pl elfelejtettem megnézni, hogy mikor van idõpontom a pszichodokinál, és egy órával hamarabb elindultam).

Szóval ha tegyükfel megbeszélem magammal, hogy nem kiabálok a gyerekkel, hanem türelmesen elmesélem neki, miért nem jó, ha a bolt padlóján fekve szép ruhában üvöltve toporzékol csokiért vagy fagyiért vagy barbis újságért, de éppen fáradt vagyok, vagy zilált, vagy stresszes, mert az elõzõ éjjel nem tudtam magam idõben nyugovóra térni, és ezt a fõnök észrevette, és lebaszott, és amúgy is az egész nap egy nagy szar, akkor hiába minden szép terv, meg énvagyokajóapa érzés, ha csak kibuggyan, amit nem tudok erõvel benntartani, mert hisz épp gyenge vagyok, akaratgyenge a fáradtságtól (s ezt szépen úgy magyarázom, hogy lusta, fáradt, kimerült), hogy aztabüdöskurvaéletbe, és szegény gyerek mindjárt nyúl a szótárért, hogy apa mit tessékelt mondani.

Ejh, hát értitek, nem is értem, hogy ha fáradt vagyok a nem alvástól, miért nem jönnek az érthetõbb magyarázatok, miért kell mindent ennyire körbeírni. Ha fáradt vagy, nehezen figyelsz oda arra, amit elterveztél. Ilyen egyszerû. A fogyókúra is. Ha fáradt vagyok, nehezen bírkózom le magamban a kell-egy-fagyi, szóljálmár-muternek-dobjonle-szotyira-pé-éénzt, adj-egy-cigit, lökd-idea-sörtt, nõt-akarok-de-nyomban... érzést.

---

Uff, mára ennyi, menjetek békével.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

És még egy érdekesség, minap találtam ebben a cikkben:
http://lowcarb.hu/cikkek/dieta/merjem.vagy.ne.merjem.tevhitek.a.lowcarb.dietakrol
" Mellesleg a legtöbb ember testében napi rendszerességgel megy végbe ketózis: éjjel, alvás közben." Tehát ha többet alszol, többet vagy ketózisban, gondolom. Az pedig jó fogyókúra :)
K.

Névtelen írta...

Hogy én mennyire szeretnék veled levelezni

Betond írta...

Háát, attól függ. Most kéretem magam. Családos ember vagyok.

Ha megigéred, hogy nem akarsz megtéríteni LMP társelnöknek, ha nem akarsz elküldeni helyesíráskijavító nyelvtantanfolyamra, és ha nem munkát keresel Finnországban, akkor írj egy kommentet egy régi bejegyzésre, ami nem jelenik meg, csak én látom. Ha adsz ott egy email címet, akkor csinálok egy eldobhatót, azon keresztül levelezhetünk az élet értelméről, a diétádról, meg mindenről.

De akár megfejtheted a rejtvényt a "teljes profil megtekintése" felirat alatt, ahol azt írom, hogy "imádom a leveleket". Oda írhatsz, bár azt csak karácsonykor és ünnepnapokon olvasom.

:)

Névtelen írta...

Ja, hát annyira nem. Rejtvényt nem akarok oldani, az LMP-ről nem tudom mi az, helyesírás érdekel, de nem lételemem, nem keresek munkát. És még csak pasit sem. Az élet értelmét azt inkább keresném, olyan Baracskai-Mérősen.

Névtelen írta...

Meg mindig nem tudom ki vagy, ezek szerint nem titkos rajongom. Az email cim betond kukac betond pont hu, de ez olvashato az adatlapon is. Irsz? B

Névtelen írta...

Rájöttem. Eccer csak irok. Csak el ne fogyj addig