2017. január 20., péntek

Finn nemzeti étel: a rozskenyér

Magyarországról jött vendégeknek próbálok mindig mutatni valami ittenit. A default körök után (mókus-sziget, kikötõ, fehér templom, Sibelius emlékmû) jönnek az olyan helyi dolgok, mint a Regatta vagy Kallio, vagy a Silvoplé, na meg a Zetor, ahol van magyar nyelvû menü, traktorok az asztalok, finn ételeket adnak, és este csak finn zene szól. Ha a helyi kaját kérdik, nem sok minden jut eszünkbe, mert pizza és a kebab a leggyakoribb. A munkahelyi menzán azért elõjönnek olyanok, mint a pyttipanu, meg a cukorsziruppal készült töltött káposzta, amit vörösáfonya lekvárral eszünk, meg a lindströmin pihvi, de ami a legnyilvánvalóbb, és nekünk nem szúrja ki a szemünk, mert minden nap esszük, az a rozskenyér, ami barna, sokszor szinte fekete vagy savanykás.

Finnország 100 éves idén, erre mindenféle programok meg projektek vannak. Az egyik ilyen, hogy megkérdezték a lakosságot, mi az igazán finn étel, s a rozskenyér volt. A karjalanpaisti (karél pecsenye - amolyan fehér pörkölt, de sütõben készül) a második helyen, majdnem holtversenyben futott be. Nekem a tejszínes lazacleves és a rénszarvas jut még eszembe, ami ennyire finn, de ez utóbbi fel se került a listára. Itt van a szavazás végeredménye (nesze, ott a pizza is 1,1 százalékkal):


Nincsenek megjegyzések: