2023. augusztus 6., vasárnap

Szúnyogok

Rengeteg sok szúnyog van itt, a szigeten. Körbevesz a víz, tele van fákkal. Ha fúj a szél, vagy ha esik az esõ kevesebb van, akkor ki tudok menni a házból, de ha szépen süt a nap, és szélcsend van, csak 3 réteg ruhában merek kimenni. Kivéve, ha a vízben vagyok, a víz alatt kevesebb szúnyog van.

Egyszer este kimentem kisdolgomra, és az alatt az egy perc alatt megcsíptek pont ott, bár a duzzanat már lement, ma is látni a helyét, pici piros pontot.

A bajom a szúnyogokkal az, hogy a szúnyogcsípés viszket, és sebesre vakarom. A sebekbõl nekem anyajegyek lesznek, barnák laposak, vagy kidudorodó bõrszínûek, amik aztán lassan bebarnulnak. Azt mondja az orvos ezek nem károsak, és a korral járnak, de egyre több van, és zavar, mert ha így megy tovább, nem találom magamnak feleséget, mert ki megy hozzá egy pöttyös nyömönchöz... s akkor életem végéig magam maradok (bár az lehet, hogy nincs már túl messze), szóval nem szeretem. És ezért nem akarom, hogy megcsípjenek.

Ma mikor elmentem a festés után úszni, mert a folyóban tudok csak megfürdeni, szaladtam a szaunától a vízbe, az alatt az ujjamon csípett meg. Pedig az a meglátás, hogy ha elég gyorsan megyek, vagy lóbálom a kezeim, vagy rázogatom a pisilõt, akkor nem tud a szúnyog landolni a bõrömön, és egy ideig megmenekültem (de a fejemet megcsípi közben).

A felfedezés, ami miatt errõl írni akartam:

Rájöttem, miért fedezték fel a finnek a nordic walking-ot. Az ütemes, gyors, bottal való járást. Mert leng a kéz, és gyorsan halad. Tádámm. Leesett? Nem? Akkor rágom még. A szúnyog nem tud könnyen landolni a nordic walking-ozó emberen.

S rájöttem, miért csapkodják a finnek magukat leveles nyírfa ágakból készült "virgáccsal" a szaunában. Mert a háta közepérõl máshogy nem tudja elzavarni vagy lecsapni a szúnyogot. (Làttál már tehenet? Olyat, amelyik a farkával csapkodja az oldalán vagy fenekén landoló legyeket? Na olyan ez is, de nekünk nincs farkunk.)

Csak sejtem, hogy a csuhások miért ütögették bottal vagy korbáccsal (botra erõsített láncos buzogánnyal) a hátukat.

Ennyi.

1 megjegyzés:

rallou írta...

https://napirajz.hu/807/