2008. március 6., csütörtök

Lazac recept

Ha vendégeket vársz, és gyorsan akarsz valami egyszerű, mégis fenséges vacsorát készíteni, süss lazacot. Köretnek héjában főtt burgonyát, brokkolit, bébi répát, vagy zöldbabot adhatsz, kapormártással, vagy zöldbors mártással.


A lazacot sokan megkóstólták, mivelhogy másfél kilóból csináltam, és mindenkinek el kellett mondani azt is, hogy készült. Íme:

A fél oldal lazacot tűzálló tálba teszem. A bőre alul legyen, az vagy leég, vagy nem, de ki lehet a halat emelni belőle szedőlapáttal vagy kanállal. A tetejét besózom, vagy fűszerezem (a képen az egyik felét halak fűszersóval szórtam be vastagon, de friss vágott kapor is jó rá, ha valaki meg szereti a mű ízeket, mint a nátrium glutamát, szórja be vegetával vagy podravkával), és így ahogy van betolom a kb 200-220 fokos sütőbe. 30-40 perc után, mikor ropogósnak látszik a teteje, és a közepéből kivett minta (biopszia) is átsültnek látszik, lehet tálalni.

Régen fogóval kiszedegettem a sorban álló, kitapintható, hosszú egyenes szálkákat, most ezzel sem szórakoztam, mert nem lehet nem észrevenni, lenyelés esélye kizárva.

Hozzá párolt zöldség, vagy a legjobb a héjában főtt krumpli, valamilyen öntettel. Kapormártás vagy zöldbors mártás illik hozzá

Kapormártás: finnek csak elkeverik a vágott kaprot 1dl tejföl és 1dl tejszín keverékében, sóval, borssal, kis cukorral és citromlével ízesítik, magyar receptek szerint rántásra tesszük a kaprot, esetleg hagymát, vízzel felöntjük és tejföllel elkeverjük, a finn jobb, mert nem lesz főzelékállagú.

A zöldborsmártást úgy csináltuk, hogy egy evőkanál zöldborosot kevés vajon megpirítottunk (fedő alatt, kb 2 perc, mí el nem kezd pattogni), aztán 1 dl fehér borral, 1 dl tejszínnel, 5 dg vajjal elkevertük, ehhez 1 evőkanál mézet, kis sót adtunk. Ez a mártás újra melegítve is finom pikáns volt.

Jóétvágyat!

Update: nagyon sokan találnak rá erre a receptre. Egy másik lazac változatot, amit extra egészségesnek mondanak, feltettem ide: kihülő lében készített lazac.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

30-40 perc sutes utan milyen lehetett az a szerencsetlen lazac?kar volt erte:))

Betond írta...

Finom. A teteje ropog, a közepe puha, a bőre elválik. Lehet enni nyersen is, jön a hering fesztivál (okt 5-11), nagy kockákra vágva, nagyszemű sóval és kaporral.
Egy kiadványban olvasom, hogy a norvég lazac magas dioxin tartalma miatt nem ajánlott nyersen.

Névtelen írta...

Kicsit késve... ma kipróbáltam. Nagyon finom. Roppant kreatívan rászórtam egy csomó fűszert a tetejére. A 30 perc sütés után valóban: a kérge ropogós, a belseje puha... nem győztünk betelni vele. Még a kicsi fiam sem, pedig szerinte a lazacnak egyszerűen büdős zokni íze van, s mint ilyen ehetetlen:)
Köszi a receptet kedves Betond:)

csepelke írta...

folyik a nyálam.... igaz nem volt ebéd