Ha vendégeket vársz, és gyorsan akarsz valami egyszerű, mégis fenséges vacsorát készíteni, süss lazacot. Köretnek héjában főtt burgonyát, brokkolit, bébi répát, vagy zöldbabot adhatsz, kapormártással, vagy zöldbors mártással.
A lazacot sokan megkóstólták, mivelhogy másfél kilóból csináltam, és mindenkinek el kellett mondani azt is, hogy készült. Íme:
A fél oldal lazacot tűzálló tálba teszem. A bőre alul legyen, az vagy leég, vagy nem, de ki lehet a halat emelni belőle szedőlapáttal vagy kanállal. A tetejét besózom, vagy fűszerezem (a képen az egyik felét halak fűszersóval szórtam be vastagon, de friss vágott kapor is jó rá, ha valaki meg szereti a mű ízeket, mint a nátrium glutamát, szórja be vegetával vagy podravkával), és így ahogy van betolom a kb 200-220 fokos sütőbe. 30-40 perc után, mikor ropogósnak látszik a teteje, és a közepéből kivett minta (biopszia) is átsültnek látszik, lehet tálalni.
Régen fogóval kiszedegettem a sorban álló, kitapintható, hosszú egyenes szálkákat, most ezzel sem szórakoztam, mert nem lehet nem észrevenni, lenyelés esélye kizárva.
Hozzá párolt zöldség, vagy a legjobb a héjában főtt krumpli, valamilyen öntettel. Kapormártás vagy zöldbors mártás illik hozzá
Kapormártás: finnek csak elkeverik a vágott kaprot 1dl tejföl és 1dl tejszín keverékében, sóval, borssal, kis cukorral és citromlével ízesítik, magyar receptek szerint rántásra tesszük a kaprot, esetleg hagymát, vízzel felöntjük és tejföllel elkeverjük, a finn jobb, mert nem lesz főzelékállagú.
A zöldborsmártást úgy csináltuk, hogy egy evőkanál zöldborosot kevés vajon megpirítottunk (fedő alatt, kb 2 perc, mí el nem kezd pattogni), aztán 1 dl fehér borral, 1 dl tejszínnel, 5 dg vajjal elkevertük, ehhez 1 evőkanál mézet, kis sót adtunk. Ez a mártás újra melegítve is finom pikáns volt.
Jóétvágyat!
Update: nagyon sokan találnak rá erre a receptre. Egy másik lazac változatot, amit extra egészségesnek mondanak, feltettem ide: kihülő lében készített lazac.
4 megjegyzés:
30-40 perc sutes utan milyen lehetett az a szerencsetlen lazac?kar volt erte:))
Finom. A teteje ropog, a közepe puha, a bőre elválik. Lehet enni nyersen is, jön a hering fesztivál (okt 5-11), nagy kockákra vágva, nagyszemű sóval és kaporral.
Egy kiadványban olvasom, hogy a norvég lazac magas dioxin tartalma miatt nem ajánlott nyersen.
Kicsit késve... ma kipróbáltam. Nagyon finom. Roppant kreatívan rászórtam egy csomó fűszert a tetejére. A 30 perc sütés után valóban: a kérge ropogós, a belseje puha... nem győztünk betelni vele. Még a kicsi fiam sem, pedig szerinte a lazacnak egyszerűen büdős zokni íze van, s mint ilyen ehetetlen:)
Köszi a receptet kedves Betond:)
folyik a nyálam.... igaz nem volt ebéd
Megjegyzés küldése