2009. július 3., péntek

Mensa és IQ tesztek

A mútkor kitőtöttem egy online IQ tesztet, mert olyan szépen reklámozták (és annyira sokszor), hogy magam is kíváncsi lettem, vajon milyen kérdéseket ad. Úgy szólt a hirdetés, hogy Obamának 137, neked mennyi? Aztán volt benne mindenféle ismert név (kíváncsi vagyok, lemérték-e, vagy megsaccolták, mert az IQ értéke egész jól megsaccolható, ez a definíciója). Mert hogy vannak jó és rossz IQ tesztek. A mensa.hu oldalon régebben volt egy lista mindenféle tesztekről, ahol a mensa tagok pontozták, melyik lehet hiteles, melyik méri pontosan, és természetesen korrekt módon az IQ-t. Mert ugyanis mi értelme lenne valakinek megírni egy hosszú, 40-60 perces tesztet, aztán a végén eredmény helyett egy fizetős oldalra mutató linket kapni, vagy azt, hogy add meg a telefonszámod, és (emeltdíjas) sms-ben küldjük az eredményed. Ja, meg feliratkoztatunk egy szolgáltatásra, ahol naponta kapsz emeltdíjas üzeneteket, ahonnan leiratkozni is egy még emeltebb díjas SMS-ben lehet. Na ez ugyanaz a kategória, mint amikor a leányom vett 10.000-nél több forintért virtuális datolyát (ez miért ly?) a virtuális tevéjének a virtuális teveklubban.

Szóval a gondom az, hogy nyomulnak ezek az online tesztek, mert az emberek kiváncsiak, és tudni szeretnék, hogy az övék mekkora a másokéhoz képest (íme egy ötlet ingyen: csinálj weboldalat, ahol ha a látogató beírja a méretét, megmondod neki, hogy az övé mekkora). Természetesen azt szeretnék tudni, hogy az övék átlagon felüli. Na de az átlaggal pont az a gond, hogy az emberek közel 50 százaléka átlagon felüli, a másik 50 százaléka meg alatti (közel, mert az átlag csak a normál eloszlásnál egyezik meg a mediánnal, na de az IQ a népességben közel normál eloszlású, de ne szőrözzük). Szóval ha valaki tudni szeretné, mekkora az IQ-ja, akkor tudnia kell szembenézni azzal is, hogy lehet csak átlagos, vagy átlag alatti is az eredménye.

Hogy ne legyen sértődés, a mensa is csak annyit mond a teszt után, megfelelt-e valaki a tagságnak való követelménynek (az IQ-ja magasabb mint az emberiség 98%-nak), vagyis a mensa teszten nem mondanak pontos értéket. Ehhez egy jó teszt kell, ami lehetőleg pontosan mér (minél pontosabb egy mérés, annál több kérdésből kell állnia és annál tovább tart kitölteni), és korrekt módon korrekt eredményt ad. Kevés ilyet ismerek, a legpontosabbak azok, amit pszichológusok vesznek fel mondjuk egy állásinterjúnál. De azért van webes IQ teszt is, na nem azok, amik a google oldalain jönnek fel mint fizetett hirdetések, ezek szerintem inkorrektek, fizetősek, léprecsalnak.

A korrektebb a dán mensa oldalán volt, amit most lekoppintott a magyar mensa is, ingyenes, és a végén ad eredményt is. Ha 100 pont felett vagy, az IQ-d az átlagnál magasabb. De aki le tudott éretségizni, az már 110 körül, aki diplomát tudott szerezni, közel 120 pontot körül teljesít. Az ország vagy egy vállalat vezetéséhez 130-135 közötti eredmény szükséges. Repülésirányítóknak 120 kell, ha több van, nem köti le őket a radarkép. Rendőr nyomozónak jó ha van 120 felett. 135 felett zseni alkatok vannak, akik ötleteket dobnak be. Sokszor furcsák, sokszor nehéz velük kommunikálni, és sokszor túlokoskodnak dolgokat (pl. hipochonderek). Szóval annyira nem jó, ha tól hosszú valakinek az IQ-ja. Legyen 120 körül, legyen formás, tudja az ember használni, ez a lényeg.

Ha a mensa próbateszten elérsz kb 130 pontot, érdemes gyanakodni, talán mensa tag is lehetsz.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszi az ötletet, kipróbáltam.
Még sosem csináltam ilyen tesztet, szóval ez volt az első. Ja és elsőre 133 lett az IQ-m.
Ide nekem egy vállalatot amit irányíthatok!
öcs.

Betond írta...

Akkor ideje elmenni mensa tesztet irni. Van egy ingyen jegyem. Kell?

Névtelen írta...

111 :( az a mozgo vonalka az aljan nagyon stresszelt. Foleg a logiaknal volt ciki max 2 mp hianyzott. Rendesebb lenne toluk ha korlatlan idot adnanak es az idot is vhogy beszamolnak. (Na jo fel perc utan azer ugorhatnak, de csak az utolso 5 mp-ben legyen mozgo vonal :D) Vagy vonalka helyett visszaszamolas csak a vegen 3-2-1 :D
(Mindig is lassu voltam es nehezen kezelem a streszhelyzeteket. :D) De lehet hogy csak szimplan nem vagyok annyira okos amennyire annak hiszem magam :D
Neked egyebkent mennyi lett ezzel a teszttel?
R.

Betond írta...

Bevallom most elsore ket szoptatas kozott a konyhaasztalon mindenfele felkeszules es edzes nelkul 128 lett, ezzel nem kerulnek be az "okosklubba", nade nem is ilyen tesztet vartam, hanem azt ami a dan mensa oldalan volt, kulturafuggetlen, szoveges es terbeli feladatok nelkulit. Mentsegemre legyen, hogy a szoveges feladatok (talaldki, hogy ABCDEF betuibol egy sziget neve rakhato ki) mindig ismegfingattak. B

Mensasok, megleptetek! Tetszik a teszt. Most ki leszek rugva?

Névtelen írta...

115 :/ a mozgó vonalka tényleg az idegeire megy az embernek. Ráadásul nagy kapkodásomban az egyiknél mellékattintottam az utolsó pillanatban, pedig tudtam melyik a jó válasz. A térbeli feladatok tök jók, viszont a szöveges sorozatok legtöbbjénél fogalmam se volt melyik a helyes, csak blöfföltem.
S.

andrás írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
andrás írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
andrás írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Betond írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
andrás írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Elmondom, mi a gond az IQ teszttel: Időre megy! Jó, nyilván senki sem szeretne reggeltől estig ott ülni, mert valaki nem képes meghozni egy döntést, de mivel alapvetően más alkatok vagyunk, így valaki megfontoltabb, nyilván lassabban hoz meg egy döntést. Amellett az egyén IQ-ja függ az aktuális érzelmi-lelki állapotától és még sok minden mástól is: egy edzett ember pl. jobb vérkeringéssel rendelkezik. Az agyműködéshez cukorra van szükség(több cukrot fogyaszt, mit a test teljes izomzata, egy egyórás edzés alkalmával!). Egy edzettebb ember szervezete hamarabb képes rendelkezésre bocsájtani a szükséges cukrot és más kémiai anyagokat(csak egy példa: Na(+), K(+), Ca(2+) ionok, mint az agy neuro-transzmitterei számára szükséges ionok - az idegrostok közti elektromos ingerületek átvitelében játszanak szerepet, kb. mint egy kondenzátor). Emellett igen fontos tényező a stresszfaktor, az egyén képessége önmaga megítélésére. Ha valaki tart a vonalka mozgásától(illetve attól, hogy kicsúszik az időből), az gátló lehet. Sokan leblokkolnak a stressz hatására - igazából minden ember, csak valaki gyorsabban, valaki lassabban "szedi össze magát"(ennek is megvannak a maga pszichológiai magyarázata, mint pl. korábbi beidegződések, stb., de most nem mennék bele) - és mindenkinek más a stressztűrése is...
Maguk a feladatok nem tűnnek rossznak, csak az idő-dolog zavar. Amellett minek vannak azok a kisebb "állomások", ahol a Tovább gombra kattintásig gyakorlatilag bármennyi időt el lehet tölteni, míg a feladatok megoldására szánt idő gyakran nem elég(számolási feladatoknál pl. 25 mp. lenne jó)?
Mindemellett a tudomány ma már cáfolja az IQ tesztek megbízhatóságát. A "jó" -nak mondható 15% -os szórás kicsit sok, mivel az átlag országonként 100-ra van normalizálva, annak a 15%-a pont 15(+/- 7,5 pont). Emellett nem hasonlítható össze pl. az sem, hogy mely országokban él a legtöbb intelligens ember(pedig kimutatásokban gyakran hivatkoznak rá), mivel pl. egy magyar ember, akinek 100-as az IQ-ja, egész más értéket fog elérni pl. az USA-ban (feltételezve, hogy a nyelvi nehézségek nem okoznak problémát). Emellett, az egyes területeken mért IQ érték pontossága is függ attól, hogy hányan csinálták meg a tesztet...
Nálam egyébként most 140 jött ki - ezek szerint Mensa tagnak kéne lennem -, de ez semmit sem jelent(egyes ismerőseim szerint olykor komplett idiótaként tudok viselkedni, főleg részegen...:D).

Betond írta...

Akármennyire nem tudjuk megmondani mi az IQ, de ez egy olyan jellemzõ mérõszám ami nagyon stabil, nem függ a pillanatnyi lelkiállapottól. Ha valaki lassabban old meg logikai feladatokat, ha valakit stresszel az óra, az rosszabbul teljesít, de nem csak itt, hanem más hasonló (iq-teszt szerû) élethelyzetben is. Mondjuk vizsgán, a szinpadon, vagy interjún, vagy versenyhelyzetben. A mensa IQ teszt írás elõtt beszélnek az IQ-ról, sok érdekes és hasznos információt elmondanak, és adnak idöt a ráhangolódásra. A mensa IQ teszt csak logikai feladatokból áll, úgynevezett nyelv és kultúrafüggetlen IQ teszt, de - állítólag - jól mér abban a tartományban, ahol azt kell eldönteni, hogy valaki mensa tag lehet-e vagy sem (a legjobb 2%-ba tartozik-e vagy sem). Pontosabb IQ tesztet pszichológus tud felvenni/csinálni, azok hosszabbak.