2009. szeptember 10., csütörtök

Model drawing

Beiratkozott a kollegám "model drawing" tanfolyamra, mert hogy van benne mûvészi véna, vagy vonó, vagy mi, és szeretne megtanulni rendesen rajzolni. Mellette pedig fotózik, tagja a fotószakkörnek, és éjjelente létrára állított, saját maga eszkábálta csöpögtetõ géppel, milliszekundum pontos késleltetésre mûködõ vakuval, félprofi kamerával fotóz cseppentett oszlopot és koronát, saját maga okulására, lankadhatatlan szorgalommal és türelemmel.

Szóval önképez. Elment az elsõ órára, mondja a felesége figyelmeztette, a model drawing tanfolyamon ne lepõdjön meg, ha meztelen modelleket is hoznak. És lõn. Már az elsõ órán behoznak egy meztelen nõt, aki felfekszik az asztalra, és a gyakorlatlan, amatõr rajztanulók arcába tárja a tiszta õsi mûvészetet a maga teljes szõrös valóságában.

Meg is jegyzi, hogy pirult az irányzéknak használt olasz diák, mire a japán mester megkérte a modellt, hogy ne úgy, kicsit zártabb alakzatban. Aztán mesélt mindenfélét az oktató: hogy az áll az alátámasztásul szolgáló lábbal egy vonalban kell legyen, meg hogy ne körvonalat, hanem középvonalat rajzoljon és ahhoz viszonyítson, meg hogy az A4-es vázlatfüzet szõrt sem ér, A3-as kell, meg 2B-4B ceruzák, szén, és egyebek.

Mindezt 6-8 vegyes korú fiatal férfinak, és ugyanennyi idõsödõ nyugdíjas hölgynek, mert hogy ilyenek látogatják a kurzust, amit a város szervezett, a dolgozók esti iskolájában.

Az egész szemeszter ára 40 EUR, ez jobban megéri, mint elmenni a peep-show-ba, s ez alatt többféle modellt lehet másfél órán keresztül csodálni, és.... rajzolni. Persze arra is gondolni kell, hogy lesz majd férfi modell is, az idõs hölgyek nem véletlen jöttek el a tanfolyamra. :)

Nincsenek megjegyzések: