2009. szeptember 10., csütörtök

Happily jobless, avagy Guru-e vagy?

Kaptam egy tippet, hogy nézzem meg Steve Pavlina honlapját. Azt mondja Personal Development for Smart People. Hát igen, ez az ember sok okos dolgot mondhat, tele van az oldala mindenféle írásokkal. Furcsamódon nem hallottam róla a coach suliban, ahol azt tanították: keresd a gurut.

Összehasonlítottam az oldalát Minzberg bácsiéval.

Pavlina sokkal több szöveget pakolt a kezdõlapra, hogy segít neked így meg úgy boldogulni az életben, csupa fennkölt szavak, "network of loving support", "stable financial abundance", "genuine contribution to humanity". Aztán önfényezés: "ez az oldal fog segíteni neked". Bûzlik. Tukmálja magát, messzirõl lerí, hogy el akarja adni magát, aztán még alamizsnát is koldul: baloldalon támogathatod (donate).

Ezzel szemben Mintzberg oldala rövid, tömör. Megemlíti, hogy mások kérésére csinált honlapot arról, hogy mivel foglalkozik, és miket írt. Ennyi. Nem tukmál, nem önfényez. Na ja, Mintzberg ismert, elismert, sokfelé hívják elõadni jópénzen. SP pedig, gondolom, szeretné, ha hívnák. Pedig jó bornak nem kell cégér.

Azért azt megnézném, Pavlina hivatkozik-e valakire. Kitõl tanult, honnan szedte össze a tudását? Megemlíti-e a kortársait, akik hasonló témában utaznak, vitatkozik-e velük? Mert ha nem, az egésznek oda a hitele, a szememben legalábbis. Az ilyen oldalakat is szívesen olvasom, de kritikával.

Ezt az oldalát melegszívvel ajánlom friss munkanélkülieknek: 10 Reasons You Should Never Get a Job, mert megmosolyogtat, és megmutatja, miért is jó, ha nincs állásod.

Nincsenek megjegyzések: