2012. december 25., kedd

Fügés tofu saláta

Épp azon gondolkoztunk a párommal, hogy kellene valami ünnepi menü, amit karácsonykor lehetne fõzni. Mert ugye a finnek eszik a sonkát, a magyarok a halat, mi mit együnk? Vasárnap rendszeresen haloumi sajtot sütünk görög salátával, az amolyan ünnepi étel nekünk, de a karácsony az más.

Erre most kipróbáltunk valami újat, ami megállná a helyét egy ünnepi menüben: tofu saláta. Az ízek orgiája, a szójaszósztól sós, a tofutól füstös, a méztõl édes, a citromtól pikáns, a magoktól ropogós. A párom találta valahol, lefotózta a receptet.

Hozzávalók:

200g füstölt ízû tofu, kevés olaj a sütéshez, 1 teáskanál szójaszósz, 1 evõkanál szezám mag, 4 friss füge, 3 evõkanál mogyoró-mag keverék (mi kesudiót, tökmagot, mogyorót, fenyõmagot, napraforgómagot kevertünk össze), 1 evõkanál méz, 1 evõkanál olaj (mi szezámolajat használtunk), kevés citromlé

Elkészítés:

A füstölt tofut lecsöpögteted, szeletekre vágod, és kevés olajon pirosra sütöd. Mikor kész, szójaszósszal meglocsolod és mellé szórod a szezám magot. Félre teszed.

A salátát tálba tépkeded, bele kevered a megmosott, darabokra vágott fügét, a mogyoró-keveréket, és a tofut. Olajjal, citromlével meglocsolod és még egyszer összekevered. A végén mézet csorgatsz rá.

Finom?

Nincsenek megjegyzések: