2017. november 14., kedd

Bal kézzel

Ebéd közben sudoku-t szoktam tölteni. Reggel mindig valaki hoz be Metro újságot. Itt még mindig van, és még mindég Metro-nak hívják.

Jut eszembe: szombaton indul az új metró vonal. Hogy miért pont szombaton? Azt mondják akkor kevesebb az utas, nem lesz reggeli csúcs, és ha valami gáz van, kisebb az arcvesztés. (Tavaly augusztusban kellett volna elindulnia). A helsinki metró persze nem egy bonyolult állat, egy kétfejû gilisztát kell elképzelni (vagy alternatívan egy kétfarkú kutyát lábak nélkül). Itäkeskusnál (kelet-Helsinki) elágazik két felé, és mindkét ágon van még 2-2 megállója. Az egyik szerelvény ide, a másik oda megy felváltva. A metró kelet helsinki és nyugat helsinki között ment eddig. Most hosszabbították meg úgy, hogy kimegy Espooba, vagyis olyan, mintha kimenne a Budapesti metró mondjuk Érdre. Elõbb érinti az egyetemvárost, aztán Tapiolát, és elmegy az Iso Omenába. Ott lehet majd buszról metróra szállni. Azt hiszem elviszem szombat reggel a gyereket, hogy premierkor végig metrózzuk az egészet, talán még nem is járt Itäkeskusban (ott van egy kb olyan bevásárló központ, mint Pesten a Westend).

Szóval Sudoku. Az újságban mindig kettõ van, egy nehezebb és egy könnyebb. A kollegák szerint csak az 5 csillagossal érdemes foglalkozni, azért én a 3-ast és a 4-est is meg szoktam csinálni, mert hogy az szokott megmaradni ebédre. Ma viszont csak 1-es és 3-as volt benne, a 3-ast valaki megcsinálta. Az egyes túl könnyû, de azért nekiálltam.

Hogy egy kicsit nehezítsek rajta, bal kézzel.

Nincsenek megjegyzések: