2023. június 5., hétfő

izlandi fonal és pulóver

A barátnõm a télen elkezdett kötni, mert a fia lábára (EU 50-es méret) nem kapott téli vastag zoknit, és megkötötte neki a karácsonyi ajándékot. Aztán kötött minden gyerekének, nekem és a fiamnak is. Aztán nem bírt magával, kötött pulóvereket, a sima után izlandi mintásat több színû alafosslopi fonallal. 

Kérdezte, hogy az izlandi útra akarok-e én is egyet, mondam miért is ne, és 3 hét alatt megkötötte. A mintán sokáig gondolkoztam, de mivel jó volt az eredeti sablon, ahol négyzetrácsos papíron volt jelölve a minta és a fogyasztás is, nekem csak be kellett digitalizálni a sablon formáját, és beszínezni a kockákat olyanra, amilyenre én akarom. Ès én a space invaders nevû számítógépes játék ufó figuráit akartam, tehát ilyen pulóverben szeltem át az országot. A sapkám ugyanannak a mintának a próba változata volt. Ha elõhívom a filmet és lesz kép, majd mutatom.

Mutatom:

 Ez az a pulóver. További képek Izlandról itt.

 Az egyik hotelben a tulaj (férfi) egybõl felismerte a mintát, és elkérte, hogy a felesége megköthesse neki. Cukik voltak.

Amúgy kicsit unalmas, hogy minden ajándékboltban vagy nemzeti park központjában ugyanolyan mintás kézzel kötött pulóvereket árulnak (2-300 eurós áron). Persze szépek és mintásak és melegek, a szélben csillapítják a szelet,

Reykjavikban van egy bolt, ami a kézi-kötõ egyesület boltja, ott név szerint be lehet azonosítani, hogy ki kötötte a pulóvert.

Volt olyan üzlet, ahol "designed in Iceland" pulóverek voltak. El tudom képzelni, hogy elküldték a mintát keletre, és az olcsó munkaerõ bérmunkában megkötötte.

Fonal: Nálunk az olcsóbb izlandi fonal 5-6 euro, a drágább vastagabb alafosslopi 10 euro. Ott helyben, izlandon 3,50 volt egy 100-as tekercs.

Gondolom a mindenhol út mellett legelõ internet-bárányok szôrébõl csinálják a fonalat.

Barátnõ hobbija miatt minden nevezetes kéznûves boltba, és pulóvert árusító üzletbe be kellett mennünk. Az egyik legjobb Reykjavik elõtt volt Þingborg Ullarverslun. Érdemes betérni, ha az ember szeret kötni. (Nekem is megjött a kedvem, hogy saját design mintás pulóvereket csináljak magamnak, de a kötéshez nem igen van türelmem.)

2 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

Nagyon jó ez a pulóver :))

Betond írta...

Köszi, a következö exé az érdem.