2023. június 5., hétfő

Bálnaszafari

Voltunk bálnaszafarin, aminek az elején felhívták a figyelmet, hogy nem biztos, hogy látunk bálnát... Bálnát csak részben lehetett látni: a hátukat és a farkukat, amikor merülésből feljöttek a vízfelszínre levegőt venni, és újra merülni indultak, az egész állat soha nem volt egyszerre látható. Talán ha betanítanák őket, mint a delfineket, hogy ugorjanak át egy karikán...

Ugyanaz a bajom ezzel, mint az állatkerti oroszlánokkal: ha bazi nagy (állatbarát) kifutót építenek nekik, olyat ami nekik jó, ahol el tudnak bújni, akkor nem lehet látni őket, ezért az (emberbarát) állatkerteket úgy kell megcsinálni, hogy kicsi legyen a ketrec, ahol nem tudnak elbújni, erről írtam már itt (további állatkertes írások itt). Az emberbarát bálna szafarit meg úgy kell megcsinálni, hogy egy medencébe bezárni a bálnákat, amiket üvegfalon keresztül alulról is meg lehet nézni.

Az látványos, amikor a mélyből feljönnek, és kifújják a levegőt, akkor gejzír-szerűen vizet vagy párát lövellnek fel, de ezt nehéz lefotózni, mert bármikor a hajó bármelyik oldalán lehet. Viszont ez jól hallható, ha hirtelen odakapod a fejed, ahol ezt a levegő kifújást hallod, akkor láthatod, és utána azon a helyen érdemes nézni, mert ott fog felbukkanni a hátúszója, és aztán a farokuszonya, mikor újra merülni indul. Az elég elegáns mozdulat, ilyet a kis hableány filmben látni, csak hableányokkal.

A hajó tetején egy matróz figyelte, hol lövell fel a vízpára, aztán bemondták, hogy 11 óránál vagy 7 óránál, a hajó orrát használták koordináta-rendszer referencia pontnak (12 óra volt előre), és a kapitány full gázra kapcsolva megpróbált oda navigálni, hogy közelről láthassuk. Kaptunk színes overallt, amibe beépített mentőmellény is volt, ha véletlen a száguldásban valaki kiesett volna, akkor talán ki tudták volna menteni, mielőtt a bálna elnyeli, vagy megfagy a 3 fokos vízben.

Mint a gyerek csodálkoztam én is, néztem a tengert, a havas csúcsú hegyeket, s ha láttam bálnát merülni, örültem, bár ezt a programot (90 euro volt a 3 óra) kihagytam volna. Aztán elfogott a rossz érzés: itt mi azt nézzük, ez az egész drága szafari dolog arra épül, hogy az állatok a természetes szükségleteiket végzik: feljönnek levegőt venni. (Egy merülés 5-10 percig tart, tehát látod a gőzt, a hátát, a farkát, aztán vársz 5-10 percet, mint a gejzírnél, hogy újra lássad pár másodpercig.) Kb olyan, mintha valaki minket nézne felülről, amint elmegyünk WC-re, mert hogy az természetes szükségletünk, és a WC-n könnyen lehet meglesni az embereket, főleg egy nagy vízesés mellett a nyilvános WC-ben, ahol sorba állnak a népek.

Nem, nem tetszik nekem ez a "vegyük el a turisták pénzét" hozzáállás, hogy minden program ennyire drágába került. Ahol van kereslet, ott van kínálat is, és a piaci árat a kereslet/kínálat határozza meg.

Nincsenek megjegyzések: