Meztelenkedtem már megint a konyhában, ezúttal paradicsomszósz nélküli pizzát sütöttem vacsorára. Meleg volt a szobában, még ablakokat kitárva is 35 fokot mutat a hőmérő (pedig felhoztam a pincéből, letisztogattam, és beindítottam egy hatalmas szélgépet is), kint a konyhában legalább 10 fokkal több volt. Rendesen leizzadtam, pedig szokás szerint ruha nélkül voltam.
Hogy ne csak a kajakészítésről írjak: ma rájöttem, hogy tudok pontosan hőmérsékletet mérni az itthon levő eszközökkel. Előszőr egy hagyományos (kék alkoholos) hőmérővel próbálkoztam, de annak a pontossága max. fél osztás, azaz fél fok. Saccolni jó, de nem a legjobb. (Eredmény: erkélyen árnyékban 38 fok.) Aztán kezembe akadt a digitális lázmérő: az tized fok pontossággal megmondja mennyi az idő. Vagyis milyen. Mármint a meleg. Mérési tartomány 32-42 fok (Celsius). Tehát ha a durva méréssel megállapított hőmérséklet ide esik, lehet pontosabb értéket is mérni a lázmérővel. Nem nagyszerű? De. Zseniális vagyok!
Vissza a pizzához. Tegnap este olyat ettünk a ZP-ben, amin fehér szósz volt. Ettem már ilyet máskor is, jó volt. Megpróbáltam utánozni, és lám, sikerült. Így néz ki.
A recept ötletet öcsém adta, aki vidékre menekült a nap elől. Kösz, öccs.
Hozzávalók:
1 ek étolaj
1 ek liszt
1-2 dl tej (amennyit a besamel felvesz)
1 gerezd tört fokhagyma (vagy kiskanál szárított fokhangyma)
krémsajt vagy reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
Az olajban világosbarnára pirítjuk a lisztet, majd kis adagokban habverővel hozzá keverjük a tejet úgy, hogy csomómentes szószt kapjunk (ez a besamel). Mikor forr, újabb adag tejet adunk hozzá. Akkor kész, ha sem nem túl folyós, sem nem túl híg a mártás. Ekkor reszelt sajtot, vagy kenhető (pl Camping) sajtot keverünk bele, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Akkor jó, ha kicsit pikáns az íze. Ezt a szószt kenjük a kinyújtott pizzatésztára, erre kerülhet még reszelt sajt, arra felülre a különböző apróra vágott finomságok. Csigát nem szoktam tenni rá, de sonka, kukorica, ananász, kaliforniai paprika, szalámi, szalonna, jól áll neki. Ha valaki ketchuppal szereti a pizzát, annak ilyen fehér mártással ajánlom elkészíteni.
Egyébként az olaszok, meg a finnek, nem tesznek ketchupot a pizzára, mert a tésztán már amúgy is rajta szokott lenni a paradicsom szósz. Helyette oreganot morzsolnak rá, vagy friss tört fokhagymát. A finnországi kotipizzában pedig fehér vagy piros Tabasco szószt csepegtettünk rá, ez nem tudom, mennyire echte olasz módi.
Jóétvágyat! Nyam!
Ha ez a szósz túl bonyolultnak tűnik, akkor mentő ötletnek javaslom tejfölbe tört fokhagymát és sót keverni, és azzal kenni meg a pizzát. Legközelebb azt is ki próba szerencse.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése